Goes

From Heraldry of the World
Revision as of 10:46, 1 April 2012 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replace - "'''Oorsprong/verklaring:''' <br/> " to "====Oorsprong/verklaring====")
Jump to navigation Jump to search
Netherlands.gif
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
Netherlands.gif


GOES

Provincie  :Zeeland
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1970 's Heer Arendskerke (ged, 1857 's Heer Hendriks Kinderen (1853 Wiskerke)), Kattendijke, Kloetinge (ged), Wolphaartsdijk

I : 31 juli 1817
"Gevierendeeld : I en IV in zilver spitsgeruit van azuur, II en III gevierendeeld : a en d :in goud een leeuw van sabel, b en c: in goud een leeuw van keel, een schildvoet van sabel,beladen met een gans van zilver, gebekt en gepoot van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

NB : In het register is geen tekst vermeld, alleen een tekening

II : 21 juli 1970
"Gevierendeeld : I en IV spitsgeruit van zilver en azuur, II en III opnieuw gevierendeeld met in a en d in goud een leeuw van sabel, getongd en genageld van keel, en in b en c in goud een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur; een schildvoet van sabel met een gans van zilver, gebekt en gepoot van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

====Oorsprong/verklaring====De gans is een sprekend symbool, de bovenste helft is het wapen Holland-Henegouwen uit het Beierse huis, onder welke Goes tot grote bloei kwam.

Bij de aanvraag was het schild geplaatst tussen 2 gebladerde bomen in een Hollndse tuin, terwijl een blauw lint zich om en door de takken slingerde, waarop in gouden letters de spreuk Fortissimum Civitatus Munimentum Concordia.

Van den Bergh noemt 2 zegels, het eerste uit 1416, waarop een gevierendeeld schild met 4 leeuwen. Het tweede uit 1527, waarop het wapen, gehouden door een vrouw, dragende een gedekte beker.

Goes.ok.jpg

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910

Goes.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

Literatuur : vd Meulen, 1889; vdBergh, 1878; Archief Hoge Raad van Adel