Aa en Hunze

From Heraldry of the World
Revision as of 14:05, 10 July 2020 by Knorrepoes (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.371
  • Waarvan afbeeldingen: 13.112

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)




AA EN HUNZE

Provincie  : Drenthe
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1998 Anloo, Gasselte, Gieten, Rolde

I : 18 maart 1999

"In sinopel een getralied tweelingkruis van goud, in het eerste kwartier vergezeld van een leliekroon van goud, gevoerd van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels en gehouden door twee reebokken van natuurlijke kleur."

Arms of Aa en Hunze

Oorsprong/verklaring

Combineren van de wapens van de vier opgeheven gemeenten was, gezien de verschillende symbolen en schildhouders, niet mogelijk. Er is dus gekozen voor het ontwerpen van een geheel nieuw wapen.

De hoofdkleur is groen, hetgeen het agrarische karakter van de gemeente weergeeft. Het, unieke, kruis symboliseert de vanouds belangrijke verkeerswegen door het gebied. De gemeente wordt doorkruist door de N33 en N34, die beide teruggaan op belangrijke middeleeuwse routes. Tevens waren beide wegen de eerste wegen in Drenthe die in de vorige eeuw werden verhard. De wegen zijn verder van groot belang geweest voor de ontwikkeling van het gebied. Tevens symboliseert het kruis de vier samenstellende gemeentes.

De leliekroon in het eerste kwartier symboliseert de Etstoel, van de Middeleeuwen tot 1688 het belangrijkste juridische college van Drenthe. Dit college vergaderde op drie plaatsen, allen gelegen in de gemeente. In 1688 werd het naar Assen verplaatst. Er is gekozen voor een leliekroon, aangezien het symbool avn het Landschap Drenthe altijd de H. Maria is geweest. Haar symbool is de lelie. De plaatsing in het eerste kwartier is esthetisch, maar geeft ook aan dat de vergaderplaatsen in het noorden van de gemeente liggen.

De schildhouders zijn als nieuwe schildhouders gekozen, omdat de schildhouders van de oude gemeenten een te locaal karakter hadden. De ree is een typisch dier in de gemeente en geeft tevens de aanwezigheid van diverse natuurgebieden in de gemeente weer.

In 1999 publiceerde A. Daae een ontwerp wat hij had gemaakt, maar wat niet was gerealiseerd:

Wapen van Aa en Hunze (ontwerp)

Anloo was evenals Rolde een plaats waar kerkelijk recht gesproken werd met een zgn. 'Seendkerk'. Anloo nam onder de seendkerken de voornaamste plaats in. Alle dorpen van het dingspil Oostermoer lagen op een zandrug waarover de weg van Groningen naar Coevorden liep, beide belangrijke strategische plaatsen voor de graaf-bisschop. Ofschoon het Oostermoerse dingspil diverse heren van stand gehuisvest heeft, komt men in de rij van rechtsvoorgangers toch snel terecht bij de rechterlijke macht van de seendkerken en de abdij Maria in Campis. In het voorstel verwijst het zwaard naar de abdij en de twee kruisjes naar de seendkerken. De kleuren zilver en keel verwrjzen naar de kleuren van de landsheer, de graaf-bisschop van Utrecht.


Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site

Literatuur : Informatie verkregen van de gemeente. Daae, 1999