Oostermoerse Vaart

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


OOSTERMOERSE VAART

Provincie : Drenthe
Opheffing : 1995 Hunze en Aa's
Toevoegingen  :

I : 13 juli 1959
"In goud een golvende dwarsbalk van azuur. Over alles heen een zeilende XVIIe eeuwse driemaster van sabel, met zeilen van keel, een rood-wit-blauwe vlag voerend op de grote mast en achtersteven. Rondom het schild een zoom van sinopel, beladen met vier korenaren en vier klaverblaadjes van zilver, om en om geplaatst, vanaf de rechterbovenhoek. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen."

Wapen van Oostermoerse Vaart/Coat of arms (crest) of Oostermoerse Vaart

Oorsprong/verklaring

Het waterschap ontleent zijn naam aan de Hunze of Oostermoerse Vaart, waarop de turf werd afgevoerd. Oorspronkelijk alleen naar dichtbij gelegen gebieden, later, met zeeschepen, tot aan Scandinavië. Dit is weergegeven in het midden van het wapen door een zeeschip en de Hunze. Dit zeeschip komt ook voor in het wapen van de gemeente <a href=g/gasselte|Gasselte]], waarin het waterschap ligt.

Bij het ontwerpen wilde het bestuur ook een symbool voor het belang van de landbouw in het gebied. Dit werd gerealiseerd door de schildzoom.

Het oorspronkelijke ontwerp vertoonde de Hunze als een paal achter het schip. Dit ontwerp werd door de Hoge Raad van Adel als te overladen beschouwd. Het bestuur hield echter vast aan de schildzoom, waarmee de Hoge Raad van Adel uiteindelijk akkoord ging. Tevens werd het aantal van 5 vlaggen op het schip teveel gevonden en had de Hoge Raad van Adel een voorkeur voor een dwarsbalk in plaats van een paal.


Literatuur: Bontekoe, 1964


Portaal Nederlandse OverheidswapensPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 13,389
  • Totaal aantal afbeeldingen: 10,106

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site