Difference between revisions of "Zaanstad"

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
m (Text replace - "|width="70%" align="center" |'''Heraldry of the World<br/>Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens''' |width="15%"|50 px|right |}" to "|width="70%" align="center" |'''Heraldry of the W)
m (Text replace - "[[Litwap" to "{{media}} [[Litwap")
Line 37: Line 37:
  
 
De vraag is dan ook, welk wapen is juist ? De beschrijving geeft aan 'walvissen van natuurlijke kleur', echter niet w&eacute;lke soort walvis. Aangezien er zowel zwarte als grijze walvissen bestaan zijn beide versies dus juist.  
 
De vraag is dan ook, welk wapen is juist ? De beschrijving geeft aan 'walvissen van natuurlijke kleur', echter niet w&eacute;lke soort walvis. Aangezien er zowel zwarte als grijze walvissen bestaan zijn beide versies dus juist.  
 +
 +
{{media}}
  
 
[[Litwap|Literatuur]] :  Informatie gemeente Zaanstad, januari 2010.   
 
[[Litwap|Literatuur]] :  Informatie gemeente Zaanstad, januari 2010.   

Revision as of 10:25, 9 July 2014

Netherlands.jpg
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
Netherlands.jpg


ZAANSTAD

Provincie : Noord Holland
Opheffing : -
Toevoegingen : 1974 Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk

I : 27 februari 1974
"Gevierendeeld : I in keel een omgewende leeuw van zilver, II in zilver een leeuw van keel, III in zilver een omgewende leeuw van keel, IV in keel een leeuw van zilver. Schildhouders: twee walvissen van natuurlijke kleur, de staarten omhoog. Het geheel geplaatst op een arabesk van sinopel."

Oorsprong/verklaring :
Het wapen is het wapen van de banne van Westsane en Crommenie, zie Westzaan. Het gebied omvatte alle gemeentes, die nu tot Zaanstad behoren met uitzondering van Assendelft. Alle gemeenten in het gebied voerden de 4 leeuwen in hun wapen, Zaandam als tweede kwartier, de anderen als volledig wapen.

De walvissen duiden op de walvisvaart in de 17e en 18e eeuw, waarbij de Zaanlanders een belangrijke rol speelden.

Na 1974 voerde de gemeente een gestyleerd wapen in. In 2009 is er binnen de gemeente een discussie op gang gekomen over het gebruik van het wapen, en vooral de versie die gebruikt was sinds 1974, omdat die afweek van het wapen zoals op het diploma. Begin 2010 besloot de gemeenteraad om de wapentekening van het diploma als officiële versie in te voeren.

Zaanstad1.jpg

Het wapen zoals door de gemeente gevoerd van 1974-2009
Zaanstad.jpg

Het wapen zoals door de gemeente gevoerd sinds 2010

Opvallend hierbij is dat de versie op het diploma, met grijze walvissen, afwijkt van de versie in het officiële register bij de Hoge Raad van Adel, die juist zwarte walvissen laat zien en waarop het wapen bovenaan deze pagina is gebaseerd.

Zaanstad2.jpg

Het wapen volgens het officiële register

De vraag is dan ook, welk wapen is juist ? De beschrijving geeft aan 'walvissen van natuurlijke kleur', echter niet wélke soort walvis. Aangezien er zowel zwarte als grijze walvissen bestaan zijn beide versies dus juist.


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Support the site:
Donate.jpg

Click on the image to support the site !
Support the site:
Payhip.jpg

Download shop with old heraldic books

Literatuur : Informatie gemeente Zaanstad, januari 2010.