Goeree-Overflakkee (gemeente)

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


GOEREE-OVERFLAKKEE

Provincie : Zuid Holland
Opheffing : -
Toevoegingen : 2013 Dirksland (1966 Herkingen, Melissant (1857 Onwaard, Roxenisse), Sommelsdijk (ged)), Goedereede (1966 Ouddorp, Stellendam), Middelharnis (1966 Nieuwe Tonge, Sommelsdijk (ged), Stad aan het Haringvliet), Oostflakkee (1966 Den Bommel, Ooltgensplaat, Oude Tonge)

I : 31 mei 2013:
Golvend doorsneden; I. in azuur een uitkomende korenschoof van goud; II. golvend gedwarsbalkt van zilver en azuur van vijf stukken. Het schild gedekt met een gouden kroon met zestien, waarop drie parels.

Wapen van Goeree-Overflakkee

Oorsprong/verklaring

Het wapen is afgeleid van een ontwerp uit 1910 voor het waterschap Dijkring Flakkee (een korenschoof oprijzende uit een zee). Dit wapen was nooit verleend. Het wapen werd gehouden door twee zeemeerminnen. Het werd informeel gevoerd door diverse culturele instellingen op Flakkee. In 1954 kreeg het waterschap alsnog een (geheel ander) wapen.

De zeemeerminnen werden door de Hoge raad van Adel nog wel voorgesteld voor het nieuwe wapen, maar sinds 1910 waren de normen van de gemeenteraad gewijzigd en werd een ontbloot bovenlijf niet meer geaccepteerd. De korenschoof kreeg 13 aren, voor de 13 voormalige gemeenten op het eiland en de vijf waterstromen werden gesymboliseerd door de zee van vijf dwarsbalken. De kroon is afgeleid van het wapen van de enige stad, Goedereede.

In eerste instantie was gekeken of er een combinatie van de oude wapens mogelijk zou zijn. Dit zou echter een zeer gecompliceerd schild opleveren, wat niet gewenst was. Een tweede optie was het wapen van het (opgeheven) gelijknamige waterschap te laten herleven voor de gemeente. Dit wapen combineerde de wapens van beide voormalige eilanden en zou dus goed passen. Aangezien het waterschap geen positieve gevoelens bij de gemeente(raad) had achtergelaten verviel ook die optie.

De Hoge Raad van Adel had ook een geheel ander voorstel gedaan, met een gevierendeeld schild, waarover een schuinbalk. Ook dit wapen werd door de gemeenteraad verworpen.

Goereeoverflakee1.jpg

De twee vervallen ontwerpenFollow us on
Facebook.jpg

Mail.png
Contact us
Support the site:
Donate.jpg

Click on the image to see how to support the site !

Literatuur : Jaarverslag Hoge Raad van Adel, 2013.