Vechtstromen: Difference between revisions

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
m (Text replacement - "{{media}} Literatuur :" to " '''Literatuur''':")
Line 28: Line 28:




{{media}}


[[Civic Heraldry Literature - Netherlands (Heraldische literatuur - Nederland)|Literatuur]] :  Jaarverslag Hoge Raad van Adel over 2017
[[Civic Heraldry Literature - Netherlands (Heraldische literatuur - Nederland)|'''Literatuur''']]:  Jaarverslag Hoge Raad van Adel over 2017


[[Category:Waterschapswapen]]
[[Category:Waterschapswapen]]
[[Category:Overijssel]]
[[Category:Overijssel]]

Revision as of 08:38, 9 September 2022


Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse heraldiek
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)



  • Totaal aantal pagina's: 19.249
  • Waarvan afbeeldingen: 16.668

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)




VECHTSTROMEN

Provincie  : Overijssel
Opheffing  : -
Toevoegingen  : 2014 Regge en Dinkel (1970 De Benedendinkel, De Regge), Velt en Vecht (2000 't Suydevelt, Vechtlanden)

I : 8 december 2017
"In goud twee golvende linkerschuinbalken van azuur, de bovenste komende vanuit de linker schildhoek, boven vergezeld van twee geopende burchten van keel naast elkaar. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Wapen van Waterschap Vechtstromen

Oorsprong/verklaring

Het Waterschap Vechtsromen verzocht in 2015 de Hoge Raad van Adel om advies betreffende een voorstel voor een nieuw wapen. Dit voorstel bestond uit een gevierendeeld schild, waarin golvende dwarsbalken (I en IV), het Saksische ros (II) en een burcht (III). De Hoge Raad van Adel kon zich verenigen met de elementen, maar wilde het wapen terugbrengen tot een schild met een driedeling.

Het waterschapsbestuur kwam echter in oktober 2016 met een geheel ander voorstel; namelijk twee golvende linkerschuinbalken op een groen veld met in de rechterbovenhoek twee rode burchten.

Dit ontwerp was afgeleid van de vlag van het waterschap Regge en Dinkel. Dit wapen was heraldisch niet correct als gevolg van het kleur-op-kleur-gebruik. Het ontbeerde contrastwerking en de aan het wapen toegeschreven symboliek was dubbelop en tamelijk omslachtig.

De Hoge Raad van Adel adviseerde nogmaals het in 2015 ontworpen wapen, maar het waterschapsbestuur bleef bij het nieuwe ontwerp, echter nu in meer heraldisch correcte kleuren. Dit wapen werd op 8 december 2017 verleend.

De twee burchten verwijzen naar het kasteel van Coevorden (en daarmee het Drentse deel van het werkgebied) en naar het oude wapen van De Regge (en daarmee het Overijsselse deel van het werkgebied).

De dwarsbalken staan voor het water en de rivieren Vecht, Regge en Dinkel. Het gouden schild symboliseert het landelijke gebied waarin het waterschap samen met de mensen en gebruikers in het gebied werkt aan het water.

Op 3 oktober 2017 stemde de Hoge Raad van Adel in met het voorgestelde wapen na een kleine aanpassing in de vorm van een bovenste linkerschuinbalk komende uit de linker bovenhoek in plaats van de linker zijkant van het schild.


Literatuur: Jaarverslag Hoge Raad van Adel over 2017