Doornspijk: Difference between revisions

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
m (Text replacement - "{{nl}}" to "")
m (Text replacement - "↵{{media}}↵↵[[Category:Nederlandse" to " {{nl}} {{media}} [[Category:Nederlandse")
Line 33: Line 33:


[[Civic Heraldry Literature - Netherlands (Heraldische literatuur - Nederland)|'''Literatuur''']]:  anon. Reformatorisch Dagblad 18-01-1973; Broievenboek Hoge Raad van Adel , 1921.
[[Civic Heraldry Literature - Netherlands (Heraldische literatuur - Nederland)|'''Literatuur''']]:  anon. Reformatorisch Dagblad 18-01-1973; Broievenboek Hoge Raad van Adel , 1921.
{{nl}}
{{media}}
{{media}}



Revision as of 07:37, 26 December 2022


DOORNSPIJK

Provincie : Gelderland
Opheffing : 1974 Elburg, Oldebroek
Toevoegingen : 1818 Oosterwolde

I : 18 januari 1923
" In azuur een dubbelstaartige gouden leeuw, gekroond van hetzelfde, en een schildhoofd van keel, beladen met een gouden sleedoorntak, gebloemd van zilver."

Wapen van Doornspijk

Oorsprong/verklaring

Doornspijk is waarschijnlijk rond de 9e eeuw ontstaan. Ongeveer rond 1100 werd de eerste kerk gesticht, gewijd aan Liudger. Het eerste kerkzegel vertoonde dan ook deze Heilige.

Voor 1923 maakte de gemeente gebruik van een oud stempel, waarop een gedeeld wapen voorkwam: het eerste deel was beladen met een burcht, waarop drie kleiner torentjes, het tweede deel met een verticaal geplaatste sleedoorntak. Dit wapen werd sprekend geacht, de sleedoorntak voor Doorn- en het kasteel voor -spijk (spijk is een ander woord voor een herenhuis). De burcht stelt echter waarschijnlijk de burcht Oud-Putten voor, op de grens met Elburg. Het wapen is waarschijnlijk in het midden van de 19e eeuw bedacht.

In 1921 werd door de gemeente een nieuw wapen aangevraagd. Het wapen was doorsneden met in I de doorntak en in II 'in blauw een vonder tusschen twee landhoofden, alles van goud, boven een zilveren water. Het vonder draaibaar om een zich op het eind van het rechterlandhoofd bevindende spil belast met een tegengewicht, alles mede van goud'. Hierbij is een vonder een soort brug.

De Hoge Raad van Adel had bezwaar tegen het oude wapen omdat de naam Doornspijk waarschijnlijk niet sloeg op een kasteel, noch een doorn. En vooral de onderste helft van het nieuwe voorstel werd als zeer onheraldisch gezien.

Tot in de 14e eeuw waren Doornspijk en Elburg één geheel. De stad Elburg zegelde dan ook met de naam Doornspijk tot in de 14e eeuw. Om deze lange geschiedenis weer te geven stelde de Hoge Raad van Adel voor om de leeuw van Gelre te nemen, waarmee de stad Elburg ook lang gezegeld had, met in het schildhoofd de sprekende doorntak.

Wapen van Doornspijk

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Doornspijk

Briefhoofd 1936

Na de samenvoeging met Elburg is de sleedoorntak opgenomen als onderdeel van het nieuwe wapen van Elburg. Dit wapen lijkt eigenlijk meer op het onofficiële wapen van Doornspijk, dan op het oude wapen van Elburg !


Literatuur: anon. Reformatorisch Dagblad 18-01-1973; Broievenboek Hoge Raad van Adel , 1921.


Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse heraldiek
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)



  • Totaal aantal pagina's: 19.248
  • Waarvan afbeeldingen: 16.667

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)





Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site