Nieuw en Sint Joosland

From Heraldry of the World
Revision as of 08:47, 25 January 2015 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replace - "{|width="100%" style="color:black; background-color:#ffffcc;" |width="15%"|50 px|left |width="70%" align="center" |'''Heraldry of the World<br/>Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens)
Jump to navigation Jump to search

Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse heraldiek
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)



  • Totaal aantal pagina's: 19.242
  • Waarvan afbeeldingen: 16.661

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)





NIEUW- EN SINT JOOSLAND

Provincie  : Zeeland
Opheffing  : 1966 Middelburg
Toevoegingen : -

I : 28 juni 1879
"Van zilver met 3 golvende fascen van azuur, waaruit oprijst eene met de beide uiteinden naar boven gekeerde halve maan van keel, op een veld van goud."

Nieuwstj.gif

Oorsprong/verklaring

Identiek aan het wapen van Nieuwlande, zie aldaar. Een verband tussen beide wapens is niet bekend.

In 1948 vraagt de toenmalige heer van Nieuw- en Sint Joosland, Jhr G.H.A. van Kinschot, om verlening van de wapens van de beide heerlijkheden Nieuwland en Sint Joosland. Hij had de heerlijkheden een paar jaar eerder gekocht. Voor Nieuwland vraagt hij het gemeentewapen aan, gedekt door een kroon van drie bladeren en twee bladeren. Voor Sint Joosland vraagt hij een wapen aan van goud, beladen met drie wassenaars van keel. Ook dit wapen wordt met een kroon gedekt.

Als verklaring voor het wapen van Nieuwland geeft hij aan dat het al bij Smallegange wordt vermeld. Ook de burgemeester van Nieuw- en Sint Joosland geeft (in 1879) deze bron (1 plaatje) als oorsprong voor het wapen. Dezelfde verklaring wordt overigens gegeven voor het wapen van Nieuwlande.

Het wapen van Sint Joosland was afgeleid van het wapen van het geslacht Van der Heyde(n), de eerste ambachtsheren van Sint Joosland. Zij hadden de heerlijkheid in bezit van 1471 tot 1523. Daarna kwam de heerlijkheid in handen van de ambachtsheren van 's Heer Arendskerke. Dit bleef zo tot 1871. De heerlijkheden waren weliswaar in dezelfde handen, maar bleven twee afzonderlijke heerlijkheden. In 1871 werden de rechten verkocht aan de toenmalige burgemeester van Nieuw- en Sint Joosland.

De ambachtsheer kreeg wel zijn zin betreffende Nieuwland, niet voor Sint Joosland. Omdat de Hoge Raad van Adel er vanuit ging dat het wapen van Nieuwland al bekend was kon het bevestigd worden. Van Sint Joosland was geen wapen bekend en aangezien heerlijkheden op zich niet meer bestaan, kon het wapen niet bevestigd worden.

Nieuwstjoosland.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site

Literatuur : Archief Hoge Raad van Adel (dossier Nieuw- en Sint Joosland, brievenboek 1879)