Loosdrecht: Difference between revisions

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
m (Text replace - "'''Oorsprong/verklaring:''' <br/> " to "====Oorsprong/verklaring====")
m (Text replace - "====Oorsprong/verklaring====" to "====Oorsprong/verklaring==== ")
Line 20: Line 20:
[[File:loosdrec.gif|center]]
[[File:loosdrec.gif|center]]


====Oorsprong/verklaring====Het wapen is afgeleid van het wapen van de Heren van Amstel en Mijnden, in de 13e eeuw heren van Loosdrecht. De Heren van [[Mijnden]] voerden de dwarsbalken van goud. Beide wapens worden als zodanig genoemd in het manuscript van heraut Gelre. Het wapen van de Heren van Mijnden is echter gevierendeeld met in I en IV in goud een dwarsbalk van keel, en II en III het wapen van Amstel, met gouden dwarsbalken.
====Oorsprong/verklaring====
Het wapen is afgeleid van het wapen van de Heren van Amstel en Mijnden, in de 13e eeuw heren van Loosdrecht. De Heren van [[Mijnden]] voerden de dwarsbalken van goud. Beide wapens worden als zodanig genoemd in het manuscript van heraut Gelre. Het wapen van de Heren van Mijnden is echter gevierendeeld met in I en IV in goud een dwarsbalk van keel, en II en III het wapen van Amstel, met gouden dwarsbalken.


Het wapen was tevens het heerlijkheidswapen van Oud- en Nieuw-Loosdrecht. Er is een 18e eeuws zegel bekend, met daarop eveneens het wapen. Latere ambachtsheren combineerden
Het wapen was tevens het heerlijkheidswapen van Oud- en Nieuw-Loosdrecht. Er is een 18e eeuws zegel bekend, met daarop eveneens het wapen. Latere ambachtsheren combineerden

Revision as of 11:12, 12 July 2012

Netherlands.gif
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
Netherlands.gif


LOOSDRECHT

Provincie  : Utrecht (tot 1830 en sinds 2002 Noord-Holland)
Opheffing  : 2002 Wijdemeren
Toevoegingen : -

I : 26 juni 1816
"Van zilver en sabel van acht stukken met een geschaakt kruis van zilver en keel brocherende over het geheel."

II : 25 oktober 1957
"Gedwarsbalkt van zilver en sabel van 8 stukken, over alles heen een van keel en zilver in 2 rijen geschaakt Sint Andrieskruis. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Oorsprong/verklaring

Het wapen is afgeleid van het wapen van de Heren van Amstel en Mijnden, in de 13e eeuw heren van Loosdrecht. De Heren van Mijnden voerden de dwarsbalken van goud. Beide wapens worden als zodanig genoemd in het manuscript van heraut Gelre. Het wapen van de Heren van Mijnden is echter gevierendeeld met in I en IV in goud een dwarsbalk van keel, en II en III het wapen van Amstel, met gouden dwarsbalken.

Het wapen was tevens het heerlijkheidswapen van Oud- en Nieuw-Loosdrecht. Er is een 18e eeuws zegel bekend, met daarop eveneens het wapen. Latere ambachtsheren combineerden hun eigen wapen met het heerlijkheidswapen.

Loosdrecht.ok.jpg

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Loosdrecht.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

Literatuur : Sierksma 1980, Van den Bergh, 1878, Den Uyl, 1957; Gelre, 1414