Renkum: Difference between revisions

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
m (Text replacement - "{{nl}}" to "")
Line 11: Line 11:
|}
|}


{{nl}}
 


{| class="wikitable"
{| class="wikitable"

Revision as of 05:52, 26 December 2022

Wapen van Renkum/Arms (crest) of Renkum

Het wapen van 1925
Wapen van Renkum/Arms (crest) of Renkum

Het wapen van 1890/1923
Country : Netherlands
Netherlands-flag.gif



Province : Gelderland
Gelderla.jpg



Additions:
1818 Oosterbeek
1923 Doorwerth

Loading map...


Official blazon
Dutch
  • (6 februari 1890) Doorsneden, boven van zilver met een springend paard van sabel, beneden gedeeld, rechts van keel met een springend paard van zilver, links van goud met een rechterschuinbalk van keel, het schild gedekt met een kroon van 17 paarlen, waarvan 14 in een rij onmiddelijk op den gouden band, terwijl 1 paarl ter weerszijden op de twee uitersten en 1 op de 2 middelste paarlen rust.
  • (17 oktober 1923) Doorsneden, boven van zilver met een springend paard van sabel, beneden gedeeld, rechts van keel met een springend paard van zilver, links van goud met een rechterschuinbalk van keel, het schild gedekt met een kroon van 17 paarlen, waarvan 14 in een rij onmiddelijk op den gouden band, terwijl 1 paarl ter weerszijden op de twee uitersten en 1 op de 2 middelste paarlen rust.
  • (29 juni 1925) Gevierendeeld : I in keel een omgewend springend paard van zilver, II in azuur een dubbelstaartige gouden leeuw, gekroond van hetzelfde, getongd en genageld van keel, III in azuur een dwarsbalk van goud, vergezeld van 6 liggende blokjes, 3 boven den balk in de richting daarvan en 3 (2:1) daaronder, IV in goud een schuinbalk van keel. Het schild gedekt door een antieke gravenkroon. (De kroon heeft 17 parels, waarvan 14 op de band)
English No blazon/translation known. Please click here to send your (heraldic !) blazon or translation

Oorsprong/verklaring

Het eerste wapen van Renkum werd verleend in 1890 en na de samenvoeging met Doorwerth gecontinueerd in 1923. Twee jaar later werd het wapen gewijzigd, met symbolen voor Doorwerth en Oosterbeek.

Het springende zilveren paard is het wapen van Saksen en is een herinnering aan de ter plaatse gevoerde heerschappij van het Saksische hoofd Wilbrecht, alhoewel in de tijd van Wilbrecht de heraldiek nog niet bestond. Het zwarte paard zou eveneems herinneren aan een vroeg-Moddeleeuwse hoofdman, zonder enig historisch bewijs.

De leeuw is de leeuw van Gelre. De dwarsbalk met blokjes is het wapen van de ambachtsheerlijkheid Doorwerth.

De schuinbalk is het wapen van het geslacht Baer, dat afkomstig was uit Oosterbeek en vele bezittingen in de omgeving had. Het wapen van de Heren van Baer wordt al genoemd in het wapenboek van de heraut Gelre (1414). Het komt ook voor in het wapen van Rheden. De voormalige gemeente Oosterbeek had geen eigen wapen.

In 1573 werden Renkum en Oosterbeek verenigd. De oudste vermelding van Renkum, als Redichem dateert van 3 augustus 970. Gesproken wordt er over een graafschap Redichem in de 10e tot de 12e eeuw. Waarschijnlijk waren het de (gouw)graven van de Zuid-Veluwe, met hun residentie in Renkum. er zijn geen wapens van het graafschap bekend, aangezien het niet meer bestond toen de heraldiek opkwam.

De kroon is een gravenkroon als herinnering aan het graafschap Redichem. Deze is per abuis verleend, aangezien dat eigenlijk destijds niet had gemogen. Alleen als de kroon aantoonbaar voor 1813 gevoerd zou zijn, wat niet het geval was (Renkum voerde geen wapen tot 1890), kan wettelijk een andere dan de standaard gemeentekroon gevoerd worden.

Literatuur: Gelre, 1414; Schimmelpenninck van den Keijenburg, 1890; Sierksma, 1962


Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site