Vallei en Veluwe

Revision as of 08:53, 18 June 2016 by Knorrepoes (talk | contribs)

Template:Nl-water

VALLEI EN VELUWE

Provincie  : Gelderland
Opheffing  :
Toevoegingen  : 2013 Veluwe (2007 Noord Veluwe (ged), Oost Veluwe, Zuiveringsschap Veluwe), Vallei en Eem (1997 Gelderse Vallei en Eem (1993 Gelderse Vallei (1989 Barneveldse Beek, de Bovenste Polder onder Wageningen, Grebbedijk, Lunterse Beek, Wageningen en Ede), Vallei en Eem I), Noord Veluwe (ged)) en een groot aantal vóór 1997 opgeheven waterschappen.

I : 10 maart 2015
"Gedeeld; I in zilver een kruis van keel; II in sinopel een mispelbloem van zilver, geknopt en gepunt van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden rechts door een kraanvogel en links door een hert, beide van natuurlijke kleur."

Wapen van Vallei en Veluwe

Oorsprong/verklaring

Het interprovinciale karakter van het waterschap Vallei en Veluwe is gesymboliseerd kunnen worden door een gedeeld schild met heraldisch rechts het Utrechtse wapen (in rood een wit kruis) en links de Gelderse roos. De Gelderse roos is afkomstig van de wapens van de beide opgeheven waterschappen en symboliseert de Veluwe.

Het kruis is ook het wapen van Amersfoort was vanouds de vergaderplaats voor meerdere van de opgeheven waterschappen in het gebied en bij uitstek de stad, die stroomaf waarts droog gehouden moet worden.

Als schildhouders stelde de Raad streekeigen dieren voor, af te beelden in natuurlijke kleur: aan de Veluwse zijde van het gedeelde wapen een springend hert uit het wapen van het polderdistrict Arkemheen (boven Nijkerk) en uit het logo van het waterschap Veluwe. Aan de Utrechtse kant de kraanvogel uit het hartschild van het wapen van het College van de Slaperdijk, de cruciale oost-west waterkering in het hart van de Gelderse Vallei.


Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink  
Index of the site

Literatuur : Jaarverslag Hoge Raad van Adel, 2015