Zaanstad
ZAANSTAD
Provincie : Noord Holland
Opheffing : -
Toevoegingen : 1974 Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk
I : 27 februari 1974
"Gevierendeeld : I in keel een omgewende leeuw van zilver, II in zilver een leeuw van keel, III in zilver een omgewende leeuw van keel, IV in keel een leeuw van zilver. Schildhouders: twee walvissen van natuurlijke kleur, de staarten omhoog. Het geheel geplaatst op een arabesk van sinopel."
Oorsprong/verklaring
Het wapen is het wapen van de banne van Westsane en Crommenie, zie Westzaan. Het gebied omvatte alle gemeentes, die nu tot Zaanstad behoren met uitzondering van Assendelft. Alle gemeenten in het gebied voerden de 4 leeuwen in hun wapen, Zaandam als tweede kwartier, de anderen als volledig wapen.
De walvissen duiden op de walvisvaart in de 17e en 18e eeuw, waarbij de Zaanlanders een belangrijke rol speelden.
Na 1974 voerde de gemeente een gestyleerd wapen in. In 2009 is er binnen de gemeente een discussie op gang gekomen over het gebruik van het wapen, en vooral de versie die gebruikt was sinds 1974, omdat die afweek van het wapen zoals op het diploma. Begin 2010 besloot de gemeenteraad om de wapentekening van het diploma als officiële versie in te voeren.
Het wapen zoals door de gemeente gevoerd van 1974-2009 |
Het wapen zoals door de gemeente gevoerd sinds 2010 |
Opvallend hierbij is dat de versie op het diploma, met grijze walvissen, afwijkt van de versie in het officiële register bij de Hoge Raad van Adel, die juist zwarte walvissen laat zien en waarop het wapen bovenaan deze pagina is gebaseerd.
Het wapen volgens het officiële register |
De vraag is dan ook, welk wapen is juist ? De beschrijving geeft aan 'walvissen van natuurlijke kleur', echter niet wélke soort walvis. Aangezien er zowel zwarte als grijze walvissen bestaan zijn beide versies dus juist.
Het wapen op een putdeksel |
Literatuur: Informatie gemeente Zaanstad, januari 2010.
Contact and Support
Partners:
Your logo here ?
Contact us
© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink
Index of the site