Dirksland
Heraldry of the World Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens |
DIRKSLAND
Provincie : Zuid Holland
Opheffing : -
Toevoegingen : 1966 Herkingen, Melissant (1857 Onwaard, Roxenisse), Sommelsdijk (ged)
I : 24 juli 1816
" Van lazuur beladen met 3 golvende fasces, en verzeld van 3 vogelklaauwen, staande 2 en chef en een en pointe, alles van goud."
NB : het schild gedekt met een gouden kroon met 14 parels.
II : 10 augustus 1966
" Van goud beladen met 3 versmalde golvende dwarsbalken van sabel, boven vergezeld van 3 dwarsbalksgewijs geplaatste ganzenpoten van hetzelfde en onder van een krab van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."
====Oorsprong/verklaring:====Dirksland is bekend sinds 1229, waarbij het genoemd wordt in een ruil van goederen tussen Graaf Floris IV van Holland met een zekere Costijn uit Zierikzee.
De oudste afbeelding van een wapen van Dirksland dateert uit 1673. Het vertoont een schild van goud, waarop drie golvende dwarsbalken, vergezeld van 3 ganzenpoten, geen roofvogelpoten. Dit wapen wordt ook in de Cronijk van Zeeland (1696) vermeld, zij het dat de poten hier weer op roofvogelpoten lijken. In zwart-wit komt het ook voor op de Generale Caarte van den Lande van Voorne inden Lande van Over Flacquee uit 1701. Van Alkemade (1729) noemt als wapen voor Dirksland dezelfde voorstelling (met roofvogelpoten), maar als kleuren een veld van azuur en dwarsbalken van sinopel.
Het oude wapen is in 1816 verleend in rijkskleuren, omdat de burgemeester geen kleuren had aangegeven in zijn brief.
In het nieuwe wapen zijn de kleuren hersteld, maar zijn de ganzenpoten naar de bovenste helft verschoven. De krab in de onderste helft is afkomstig van het wapen van Herkingen en kwam ook voor in het oude heerlijkheidswapen van Melissant.
Als verdere verklaring zouden de dwarsbalken slaan op de vele geulen en slenken in het gebied, voor de inpoldering. Ook de poten en de krab zouden de relatie met de zee weergeven.
Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910 |
Literatuur : Smallegange, 1696; Bontekoe, 1966; Alkemade, 1729