Ellewoutsdijk
Heraldry of the World Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens |
ELLEWOUTSDIJK (ook : Ellewoutsdijk en Everinge)
Provincie : Zeeland
Opheffing : 1970 Borsele
Toevoegingen : -
I : 31 juli 1817
" Zijnde van sabel, beladen met een fasce van zilver, waarop een kruis, verzeld aan weerskanten van de getalletter elf, alles van keel."
NB : In het register is geen tekst vermeld, alleen een tekening, de bovenstaande tekst is afkomstig van het diploma.
Oorsprong/verklaring
De oudste vermelding van de plaats is een oorkonde van paus Innocentius III uit 1216, waarin sprake is van Elewoldsdike.
Het wapen is opgebouwd uit het wapen van Borssele met de 11x11 tekens. In de periode 1385-1418 is de heerlijkheid in bezit geweest van de Van Borselen's. Later behoorde de heerlijkheid aan de familie Van der Maelstede, een tak van de van Borselens.Het latere heerlijkheidswapen voerde al de ongewone combinatie 11 x 11. Over de herkomst van deze symbolen bestaan 3 verklaringen
- Er was ooit sprake om het dorp tot stad te verheffen. De plaatselijke raad stemde met 4 van de stemmen voor vandaar 10 (X) en 4 (II en II). Deze verklaring werd al genoemd in 1696.
- Er staat 11 x 11. Dit werd vroeger wel gebruikt bij het ondertekenen van aktes, waarbij de ondertekenaar niet kon schrijven. Het kan zijn dat een schout of schepen van Ellewoutsdijk dit ooit heeft gedaan en het zo via aktes in het wapen is gekomen.
- Het zijn sprekende elementen. De naam werd vroeger wel verkort tot bijvoorbeeld Elfsdijk (1486) en Elffdijck (1482). De witte balk zou verder de dijk voor moeten stellen.
Waarschijnlijker echter is dat het een sprekend element vormt in het wapen van het eiland Borsele. In 1543 bepaalde Keizer Karel V dat alle schepenbanken een eigen zegel moesten ontwerpen. In veel gevallen werd gekozen voor het wapen van de heer, aangevuld met plaatselijke, historische of sprekende symbolen. In het geval van Ellewoutsdijk, dus 2x het getal 11 als sprekend element.
Bij de aanvraag van 16 december 1815 wordt verder geen verklaring of oorsprong gegeven.
In de Cronijk van Zeeland(1693) wordt hetzelfde wapen al vermeld.
Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910 |
Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930 |
Literatuur : Archief Hoge Raad van Adel ; Informatie gemeente Borsele; Fox, 1968; Smallegange, 1693