Harenkarspel

From Heraldry of the World
Revision as of 11:00, 12 July 2012 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replace - "====Oorsprong/verklaring====" to "====Oorsprong/verklaring==== ")
Jump to navigation Jump to search
Netherlands.gif
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
Netherlands.gif


HARENKARSPEL

Provincie  : Noord Holland
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1990 Sint Maarten, Warmenhuizen

I : 22 oktober 1817
"Gevierendeeld, het eerste en vierde van lazuur beladen met 3 haringen van goud, geplaatst en fasce; het tweede en derde mede van lazuur beladen met een posthoorn van goud; surtout een schild van goud, beladen met een keper van lazuur."

NB : de haringen zijn onder de kop voorzien van een penning van goud, de hoorn is omgewend en afgebeeld als een jachthoorn en de kwartieren worden door een streepkruis van goud verdeeld.

II : 6 juni 1990
"Gevierendeeld : I in keel 2 kepers van zilver, II in azuur een haring van goud, III in azuur een omgewende posthoorn van goud, IV in keel St.Maarten met de bedelaar van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Wapen van Harenkarspel

Oorsprong/verklaring

Over de oorsprong van het oude wapen is niets bekend. De haringen zouden eventueel als sprekend symbool worden verklaard. De gemeente is ontstaan uit het ambacht Herenkarspel, ook wel als Haringkarspel en Harenkarspel geschreven. Pas in 1906 besloot de gemeenteraad de naam Haringkarspel om te zetten in Harenkarspel. In het 18e eeuwse manuscript van Beelaerts van Blokland wordt voor Haringkarspel, Dirxhorn en Schagerwaard het volgende wapen beschreven:
"In sinopel drie eenden van zilver, gebekt en gepoot van keel, in het schildhoofd vergezeld van een zespuntige ster van goud."

De oorsprong en betekenis van dit wapen zijn evenmin duidelijk.

Harenkarspel.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

In het nieuwe wapen zijn de oude wapens van Warmenhuizen (I) en Sint Maarten (IV) opgenomen, waarbij de kleuren van Sint Maarten azuur en zilver zijn geworden, ipv azuur en goud, dit om een beter symmetrisch geheel te verkrijgen.

Literatuur : Informatie gemeente Harenkarspel; Belaerts van Blokland, 17??