Bijlmermeer

From Heraldry of the World
Revision as of 07:02, 1 September 2023 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replacement - "↵<br>↵{{#display_map:" to "{{#display_map:")
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Bijlmermeer/Arms (crest) of Bijlmermeer
BIJLMERMEER

Country : Netherlands
Netherlands.jpg



Province : Noord Holland
Noordholland.jpg



Incorporated into:

Loading map...
Official blazon
Dutch Van zilver beladen met een reiger staande op een bloedzuiger en geaccosteerd van nog 2 bloedzuigers, alles van sabel. Het schild vastgehouden door een wild varken in zijne natuurlijke kleur.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 22 oktober 1817.

Het wapen is waarschijnlijk afgeleid van het kasteel Reigersbosch. Hoewel het kasteel al voor 1450 was verdwenen, werd het nog wel als een afzonderlijk leengoed beschouwd. Of de bloedzuigers ook al in het wapen van Reigersbosch voorkwamen, of een latere toevoeging zijn, is niet bekend. Sierksma geeft als verklaring dat er ter plaatse veel bloedzuigers voorkwamen en dat bij de vaststelling van het wapen van Weesprkarspel in 1949, men als symbool voor de Bijlmermeer de bloedzuiger heeft uitgekozen. Hij was blijkbaar niet bekend met het oude wapen van Bijlmermeer.

Het wapen, inclusief de schildhouder is in ieder geval in gebruik sinds het begin van de 17e eeuw voor het Heemraadschap en polder Bijlmermeer, drooggelegd aan het begin van de 17e eeuw. Op de in 1627 vervaardigde bodebus komt het wapen al voor. Op het wapen wordt de reiger vergezeld van drie hoorns. Dit is waarschijnlijk later verbasterd in bloedzuigers. De tekening geeft in ieder geval zeker geen bloedzuigers aan. Waarom de hoorns bloedzuigers zijn geworden is niet duidelijk. Het kan gaan om een echte verbastering; er werd een tekening ingestuurd, maar de ambtenaar kon de tekentjes niet thuisbrengen, maar het kan ook zijn dat er veel bloedzuigers in de Bijlmermeer voorkwamen ?

De schildhouder is uniek in Nederland en misschien zelfs wel uniek wereldwijd.

In het begin van de 19e eeuw werd de heerlijkheid een eigen gemeente en nam het wapen van het heemraadschap over als gemeentewapen. Het waterschap heeft geen wapen verleend gekregen, pas later heeft het waterschap de Bijlmer een eigen wapen gekregen. Dat wapen was geheel anders van aard. Het wapen is opgenomen in het wapen van Weesperkarspel van 1949.


Literatuur: Sierksma, 1982; Agterberg, 1995


Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse heraldiek
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)



  • Totaal aantal pagina's: 19.249
  • Waarvan afbeeldingen: 16.668

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)





Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site