Alm en Biesbosch

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Alm en Biesbosch/Arms (crest) of Alm en Biesbosch
HOOGHEEMRAADSCHAP ALM EN BIESBOSCH
(Waterschap)

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Noord-Brabant
Noordbrabant.jpgAdditions:

Incorporated into:

Loading map...
Official blazon
Dutch Doorsneden ; I gedeeld : a in goud twee afgewende zalmen van keel; b in goud drie hoorns van keel, beslagen van zilver; II ini goud een steur van sabel, de vinnen en de onderkant van de staart van keel; het geheel omgeven door een breed gewolkte schildzoom van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 31 augustus 1977.

De drie samenstellende opgeheven waterschappen voerden alle drie een wapen en het bestuur besloot een wapen voor bet nieuwe hoogheemraadschap aan te vragen waarin die figuren uit de vervallen wapens werden opgenomen die als essentieel konden worden beschouwd.

In de eerste plaats hoorde daartoe de breed gewolkte zoom, symbool voor de dreiging van het water, uitgaande van de grote rivieren die het hoogheemraadschap aan alle kanten begrenzen. Deze zoom kwam voor in het wapen van de Brabantsche Biesbosch en eveneens in het eerste kwartier van het wapen van De Alm.

Uit het wapen van het hoogheemraadschap van het Land van Heusden en Altena werden de beide afgewende zalmen overgenomen en uit dat van het waterschap De Alm de hoorns van het wapen van de graven van Horne, die sinds het einde der 12de eeuw het land van Altena in leen hadden van de graven van Kleef.

Van de drie steuren die in het wapen van de Brabantsche Biesbosch voorkwamen ging één over in het nieuwe wapen. De steur was, samen met de zalm, de voornaamste vis die in grote hoeveelheden in Geertruidenberg ter markt werd aangevoerd vóórdat de door industrieel en huishoudelijk afvalwater veroorzaakte vervuiling van de rivieren dit onmogelijk maakte.

Afbeeldingen

Literatuur: -


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.542
  • Waarvan afbeeldingen: 13.279

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site