Giessendam

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Giessendam/Arms (crest) of Giessendam
GIESSENDAM
(ook : Giessendam en Giessen-Oudkerk)

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Zuid Holland
Zuidhol2.jpgIncorporated into:

Loading map...
Official blazon
Dutch In keel een zilveren molenrad. Het schild gedekt met een kroon van 3 bladeren en 2 paarlen.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 21 juni 1940.

De gemeente wilde in 1939 een wapen aanvragen, aangezien er een nieuw gemeentehuis werd gebouwd. De opdracht werd gegeven aan Dhr Toll te Den Haag, die zeer ijverig de geschiedenis van Giessendam en het bij de gemeente behorende Giessen-Oudkerk gaat onderzoeken. Beide dorpen waren afzonderlijke heerlijkheden sinds 1382. Voor die tijd was er sprake van de heerlijkheid Giessen. In de Napoleontische tijd worden beide dorpen ieder een eigen gemeente, maar dat wordt in 1813 weer teniet gedaan.

Toll komt in 1940 met een gevierendeeld wapen, waarin in ieder kwartier het wapen van een van de families die de heerlijkheid in bezit gehad hebben: I het wapen Molenaer, II Arkel, III Brederode en IV Kleef. Het wapen Molenaer was een molenrad, voor Arkel zie Arkel, voor Brederode zie Tienhoven (ZH) en voor Kleef zie Mook en Middelaar.

De Hoge Raad van Adel was het op zich eens met de achtergrond van het wapen, maar maakte bezwaar tegen het drukke karakter. De voorzitter van de Hoge Raad van Adel stelde voor om alleen het wapen Molenaer op te nemen, aangezien deze familie ook in bezit is geweest van de heerlijkheid Giessen, dus voor 1382. Als voorbeeld werd gewezen op het wapen van Tielman Molenaer, zoals dat is afgebeeld in het wapenboek van heraut Gelre. Hier wordt het rad van zilver afgebeeld op een eld van keel. Er zijn echter ook andere kleurvarianten gevoerd door leden van de familie.

De eerste Molenaer (een familie afkomstig uit Dordrecht) die als Heer van Giessen genoemd wordt is Jan Molenaer in 1306. Een Tielman als heer van Giessen is bekend uit 1322. Of het wapen in het wapenboek van Gelre zijn wapen is is verder niet bekend. Hijzelf had in ieder geval geen nakomelingen. De erfgenamen verkopen de uitgebreide bezittingen in 1369 aan Otto van Arkel, Reynoud van Brederode, Jan van Ameide, Herbert van Liesveld en Jan van Langerak. In 1382 wordt Giessen dus gesplitst, waarop Willem van Brederode Giessen-Oudekerk krijgt en Otto van Arkel Giessendam.

De gemeente ging uiteindelijk akkoord met het versimpelde wapen met alleen het rad. Het wapen is opgenomen in het wapen van Hardinxveld-Giessendam.

Het wapen was overigens het eerste wapen dat door een buitenlandse bezetting verd verleend ipv door de Kroon.

Literatuur: Gelre, 1414; Kok, 1966


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.900
  • Waarvan afbeeldingen: 14.326

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site