Nieuwkoop

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Nieuwkoop/Arms (crest) of Nieuwkoop

Het wapen van 1816
Wapen van Nieuwkoop/Arms (crest) of Nieuwkoop

Het wapen van 2007
NIEUWKOOP

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Zuid Holland
Zuidhol2.jpgAdditions:

Loading map...
Official blazon
Dutch
  • (1816) Van keel, beladen met 3 sautoirs, in het midden met een gebroken rad, alles van goud.
  • (2007) Gevierendeeld; I in keel een gebroken rad van goud; II in goud een dubbelkoppige adelaar van keel; III in goud een klimmende vos van keel; IV in keel een achtpuntige ster, boven vergezeld van een verkorte dwarsstreep met drie afhangende bellen, alles van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 24 juli 1816 en na de samenvoegingen werd een nieuw wapen verleend op 23 november 2007.

De achtergrond van het oude wapen van Nieuwkoop is niet bekend. Wel zijn er twee mogelijke verklaringen. De eerste verklaring zou zijn dat Nieuwkoop in de 12e eeuw was gesticht door een groep zigeuners, die hier een wiel braken en dus niet verder konden.

Een meer logische verklaring zou kunnen zijn dat het rad afgeleid is van de verering van de H. Catharina. Zij stierf als een martelares gebonden op een rad. Vergelijk bijvoorbeeld de afbeelding van Ulestraten.

Het is ook mogelijk dat het wapen afgeleid is van familiewapens van de Heren van Nieuwkoop, maar hierover is verder niets bekend. Wel werd het al in de 18e eeuw als heerlijkheidswapen gebruikt, maar met een zwart veld in plaats van een rood veld.

Het nieuwe wapen is een combinatie van elementen van de opgeheven gemeenten. Het eerste kwartier vertoont nog steeds het gebroken rad uit het oude wapen. De rode adelaar is afkomstig van het wapen van Zevenhoven en kwam tevens voor in het wapen van Liemeer. Het derde kwartier vertoont de vos uit het wapen van Ter Aar. Het vierde kwartier is het wapen van Nieuwveen en ook dit wapen kwam voor in het wapen van Liemeer. Alleen de zilveren ster van Nieuwveen is gewijzigd in goud, om het aantal kleuren in het wapen te beperken. De gemeente wilde in eerste instantie de vier oude wapens als geheel in een gevierendeeld schild opnemen. De Hoge Raad van Adel ging daarmee niet accoord, omdat er dan een te druk wapen zou ontstaan. Er werd dus geopperd om het rad, de adelaar, de vos en de ster op te nemen voor de 4 gemeenten. Ook werd de foute rode adelaar hersteld in de historisch juiste zwarte adelaar. De gemeente ging daarmee absoluut niet accoord en na veel discussie is uiteindelijk het bovenstaande wapen verleend.

Afbeeldingen

Literatuur: Beelaerts van Blokland,17??; Gemeentegids Nieuwkoop, 1995; Informatie Hoge Raad van Adel


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 17.085
  • Waarvan afbeeldingen: 14.511

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site