Tilburg

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


TILBURG

Provincie  : Noord-Brabant
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1997 Berkel-Enschot, Udenhout

I : 16 juli 1817
"Zijnde van lazuur met 3 burgten van goud."

Wapen van Tilburg

II : 22 augustus 1930
"In azuur een gevoegde burcht van goud, bestaande uit 3 verlichte ronde torens, waarvan de middelste een weinig groter is, gedekt met spitse, van bollen en windvanen voorziene daken en staande binnen eenen veelhoekigen ringmuur van hetzelfde, met een poortopening in de schildpunt."

Wapen van Tilburg

Oorsprong/verklaring

De burcht op zich is waarschijnlijk afgeleid van het wapen van Oisterwijk. Tilburg werd in de 1453 afgescheiden van Oisterwijk, terwijl Oisterwijk toen als wapen een burcht voerde.

Het oudste zegel van Tilburg dateert uit de 15e eeuw en toont behalve het wapen met de burcht, het wapen van de landsheer (van Haastrecht), het hertogelijke wapen en de patroonheilige, de H.Dionysius. Dit zegel bleef tot de 18e eeuw in gebruik, zie afbeelding onder.

In de 18e eeuw werd het vervangen door een nieuw zegel, met de heilige, het wapen van de heer (nu Hessen-Kassel) en het wapen met de burcht. De burcht was nu wel anders afgebeeld dan voorheen. In de 2e helft van de 18e eeuw werd een derde zegel in gebruik genomen, met het wapen van van Hogendorp-van Hofwegen en het wapen met de burcht, nu gedekt met een kroon met 9 parels op stiften.

Bij de aanvraag in 1815 werd behalve de burcht ook de heilige gevraagd. Het oude wapen geeft de burcht uit de 18e eeuw weer, terwijl het nieuwe wapen de oudste burcht laat zien. De kleuren waren onbekend, maar azuur-goud zijn behalve de rijkskleuren ook de kleuren van Philips van Bourgondië, die Tilburg een schepenbank verleende.

Afbeeldingen

Literatuur: vHam, 1986


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 17,085
  • Waarvan afbeeldingen: 14,511

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site