Noordoostpolder: Difference between revisions

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
 
Line 29: Line 29:


De Hoge Raad van Adel ging niet akkoord, omdat met name het wapen van Zoudenbalch erg klein en onduidelijk werd. Een vereenvoudigde versie werd dus uiteindelijk verleend.
De Hoge Raad van Adel ging niet akkoord, omdat met name het wapen van Zoudenbalch erg klein en onduidelijk werd. Een vereenvoudigde versie werd dus uiteindelijk verleend.
In 1963 was er eerst nog een hele discussie over de vorm van het kruis en de heraldische beschrijving van het vierde kwartier. De ontwerper (G.A. Bontekoe) en de gemeente wilden graag een zogeheten 'gescheiden krulkruis' (zie [[Bredene]]), terwijl de Hoge Raad van Adel vasthield aan 'dubbellijnig knopkruis'. Bestudering van de munten aanwezig in het Koninklijk Penningenkabinet gaf geen uitsluitsel hoe het kruis op de munten het beste gedefinieerd kon worden. Het wapen is daarom verleend volgens de beschrijving van de Hoge Raad van Adel.


===Afbeeldingen===
===Afbeeldingen===

Latest revision as of 08:04, 23 July 2024

Wapen van Noordoostpolder/Arms (crest) of Noordoostpolder
NOORDOOSTPOLDER

Country: Netherlands
Netherlands.jpg



Province: Flevoland
Flevoland.jpg



Additions:

  • Schokland
    • 1858 Kampen
      Loading map...
Official blazon
Dutch Gevierendeeld : I in azuur een lelie van zilver, II in goud een burcht met 3 kantelen van sabel, gevoegd van zilver en met 2 vensters, verlicht van het veld, III in goud 5 rechterschuin-balken van keel, IV In azuur een penning van zilver, gestempeld met een dubbellijnig knopkruis van sabel, in de hoeken vergezeld van telkens 3 schijfjes van sabel, geplaatst in een driehoek. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 16 juli 1963.

Het wapen is een combinatie van het wapen van Dr.Lely (I), en herinneringen aan de Graven van Kuinre, die in dit gebied voor de overstromingen veel bezit hadden (II en III), terwijl IV herinnert aan de munten, die de graven op Schokland lieten slaan.

Noordoostpolder werd een gemeente in 1962 en al enkele maanden daarna wendde de gemeente zich met een ontwerp aan de Hoge Raad van Adel. Het ingediende ontwerp was vrij gecompliceerd met vijf velden. Die velden waren de lelie van Ir. Lely, de munten en het kasteel van Kuinre en de wapens van de Graven van Kuinre en de familie Zoudenbalch, Heren van Urk en Emmeloord van 1475-17e eeuw (wapen:gedwarsbalkt van acht stukken goud en rood, de rode balken beladen met 10 zilveren 6-bladige roosjes 4, 3,2 en 1).

De Hoge Raad van Adel ging niet akkoord, omdat met name het wapen van Zoudenbalch erg klein en onduidelijk werd. Een vereenvoudigde versie werd dus uiteindelijk verleend.

In 1963 was er eerst nog een hele discussie over de vorm van het kruis en de heraldische beschrijving van het vierde kwartier. De ontwerper (G.A. Bontekoe) en de gemeente wilden graag een zogeheten 'gescheiden krulkruis' (zie Bredene), terwijl de Hoge Raad van Adel vasthield aan 'dubbellijnig knopkruis'. Bestudering van de munten aanwezig in het Koninklijk Penningenkabinet gaf geen uitsluitsel hoe het kruis op de munten het beste gedefinieerd kon worden. Het wapen is daarom verleend volgens de beschrijving van de Hoge Raad van Adel.

Afbeeldingen

Literatuur: Druif, 1966


Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse heraldiek
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)



  • Totaal aantal pagina's: 17.520
  • Waarvan afbeeldingen: 14.942

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)





Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site