Heythuysen

From Heraldry of the World
Revision as of 08:42, 9 September 2022 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replacement - " [[Category:Nederlandse" to "{{media}} [[Category:Nederlandse")
Jump to navigation Jump to search

Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse heraldiek
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)



  • Totaal aantal pagina's: 18,840
  • Waarvan afbeeldingen: 16,259

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)




HEYTHUIZEN

Provincie : Limburg
Opheffing : 2007 Leudal
Toevoegingen : 1991 Baexem, Grathem

I : 8 december 1819
"Van lazuur beladen met een bisschop, houdend in deszelfs regter hand een staf en in de linker een boek, en vergezeld ter regter zijde door 3 geopende rozen van goud, staande paalsgewijze, en ter linker door een schildje van goud, beladen met 3 hoorns van azuur, het schildje van boven en van onderen vergezeld door een geopende roos van goud."

II : 14 juli 1992
"Gedeeld : I in azuur een abdissestaf met sluier van goud; II in goud drie hoorns van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels. "

Wapen van Heythuysen

Oorsprong/verklaring

Het wapen is afgeleid van het oude zegel van de schepenbank Heythuizen (met, tot 1679, Roggel), waarvan de oudste afdruk bekend is van 1427. Ook zijn er afdrukken uit 1485 en 1572. Dit zegel vertoont de parochieheilige, St. Nicolaas, die een klein schildje met het wapen van Horn vasthoudt in zijn linkerhand. Rondom de heilige zijn 5 rozen geplaatst. Het randschrift luidt S. Scabinorum ville de Heuthvsen. Letterlijk zegel der schepenen der stad (!) Heythuysen. de heerlijkheid was een onderdeel van het Land van Horn, vandaar het schildje van Horn.

In 1819 werd het wapen verleend in de rijkskleuren, omdat de gemeente geen kleuren had aangegeven. Ook werd het schildje van Horn nu los geplaatst en niet meer gehouden door de heilige, die nu alleen als bisschop werd aangeduid en dus niet verder herkenbaar is.

Wapen van Heythuysen

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Heythuysen

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

Na de samenvoeging met Baexem en Grathem werd het wapen aangepast. Het nieuwe wapen combineert een abdissestaf als symbool van het Land van Thorn, met het wapen van Horn. Baexem en Grathem behoorden historisch tot het land van Thorn, Heythuysen tot het Graafschap Horn. Het wapen van Horn is nu historisch juist weergegeven, terwijl de kleuren van de abdissestaf afgeleid zijn van het oude wapen.

Wapen van Heythuysen

Poststempel 1973
Wapen van Heythuysen

Poststempel 2000
Wapen van Heythuysen

Briefhoofd, +/- 2000


Literatuur: Hanssen, 1995c


Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site