Sint Anna ter Muiden
Country : Netherlands Province : Zeelan Incorporated into:
|
Dutch | Van keel, beladen met een scheepsanker van sabel, vergezeld ter regterzijde van eene gouden zon en ter linkerzijde van eene omgewende maansikkel van hetzelfde. Het schild gedekt met eene gouden kroon van vijf bladeren en geplaatst tegen een zittenden griffioen van sabel, de kop en de hals van keel, de staart tusschen de achterpooten doorgeslagen en met eene naar omlaag gerichte vlucht van zilver, tenslotte getongd van keel, gebekt en genageld van goud. (NB : In het register is geen tekst vermeld, alleen een tekening) |
English | Anna ter Muiden No blazon/translation known. Please click here to send your (heraldic !) blazon or translation |
Oorsprong/verklaring
Het wapen is officieel verleend op 31 juli 1817.
Sint Anna Ter Muiden, oorspronkelijk alleen Mude geheten, verkreeg in 1241 stadsrechten van Thomas van Savoye en Johanna van Constantinopel. Het was een belangrijke zeehaven en was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste steden in het huidige Zeeuws-Vlaanderen.
Het wapen, waarvan al 16e eeuwse afdrukken bestaan, geeft het belang van de zeevaart weer. De beide hemellichamen zijn waarschijnlijk bedoelt als bakens voor de zeelieden. Bij de aanvraag van het wapen in 1813 verklaarde de gemeente de tekens echter anders "het is niet geheel onwaarschijnlijk dat de menigte Tursche galeijen, welke men uit de oude Vlaamse Jaarboeken weet, dat in vroegere eeuwen, een uitgestrekten handel met Brugge door middel van de havens van Sluis en St. Anne is gedreven geworden, tot het verkiezen van de gemelde teekenen aanleiding heeft gegeven. te mee, daar het tevens bekend is, dat de stedelijke wapens oudtijds willekeurig aangenomen wierden.". De zon en de maan werden blijkbaar als Turkse symbolen gezien.
Bij de brief van de aanvraag van 29 maart 1815 wordt geen oorsprong of verklaring gegeven, maar op 16 mei 1815 wordt vermeld dat de zon en maan aan de Turken zouden zijn ontleend, die via Sint Anna ter Muiden veel handel dreven met Brugge. Op de bijgevoegde tekening staat het geheel in een soort ornament, waarop een kroon met 22 (19+3) parels.
Overigens staat op het oude zegel en op het stadhuis te Brugge geen zon, maar een ster in het wapen, zie onder.
Het wapen zoals in het stadje te zien (bron)
Zegel van de stad uit ? (bron)
Het wapen op het stadhuis te Brugge
>Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Literatuur: vdBegh, 1878; Archief Hoge Raad van Adel , Boekhout, 1996; de Keyser, 1993
Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek
Portaal Nederlandse heraldiek |
Onderdeel van: Heraldry of the World |
Nederlandse heraldiek:
Overzeese heraldiek:
|
Nederlandse heraldische verzamelobjecten
|
Contact and Support
Partners:
Your logo here ?
Contact us
© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink
Index of the site