Dongen
Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek
Portaal Nederlandse heraldiek |
Onderdeel van: Heraldry of the World |
Nederlandse heraldiek:
Overzeese heraldiek:
|
Nederlandse heraldische verzamelobjecten
|
DONGEN
Provincie : Noord Brabant
Opheffing : -
Toevoegingen : 1997 's Gravenmoer
I : 16 juli 1817
" Van lazuur beladen met 2 gebretesseerde en contragebretesseerde fascen van goud."
II : 2 januari 1990
" In keel 2 beurtelings gekanteelde dwarsbalken van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."
Oorsprong/verklaring
Het wapen is afgeleid van het wapen van de familie Van Dalem, een zijtak van het geslacht Arkel en Heren van Dongen. Het wapen Van Arkel is in zilver twee dubbelgekanteelde dwarsbalken van zilver (zie Arkel), dat van de Van Dalems in keel twee dwarsbalken van zilver. De eerste Heer van Dongen was Roelof van Dalem. Zijn familie bleef tot 1499 in bezit van Dongen.
Latere heren voerden het wapen als heerlijkheidswapen, of probeerden het als familiewapen te voeren door afstamming te claimen van de oudere Van Dongens.
Als heerlijkheidswapen is het bekend van zegels sinds 1678. Er is een beschrijving van een ouder zegel, de afbeelding is echter niet bekend. De kleuren worden door Van Goor genoemd als zijnde van keel met twee dubbelgekanteelde dwarsbalken van zilver.
De burgemeester voerde bij de aanvraag in 1815 aan dat het ging om een aantal turven ipv gekanteelde dwarsbalken. Hij gaf geen kleuren aan en het wapen werd dientengevolge verleend in rijkskleuren. Nu is de heerlijkheid langere tijd in bezit geweest van het huis Oranje-Nassau, dus zijn de kleuren niet geheel onterecht. Alleen heeft de heerlijkheid deze kleuren nooit gevoerd.
Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910 |
Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930 |
Het nieuwe wapen is dan ook in overeenstemming gebracht met de historische feiten.
Contact and Support
Partners:
Your logo here ?
Contact us
© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink
Index of the site
Literatuur : de Ruyter, 1983; Goor, 1744; Brekel et al; 1993b