Buggenum
Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek
Portaal Nederlandse heraldiek |
Onderdeel van: Heraldry of the World |
Nederlandse heraldiek:
Overzeese heraldiek:
|
Nederlandse heraldische verzamelobjecten
|
BUGGENUM
Provincie : Limburg
Opheffing : 1942 Haelen (2007 Leudal)
Toevoegingen : -
I : 5 november 1901
" Gedeeld : I in goud drie jachthorens van keel, beslagen van zilver, de groote openingen rechts gewend, geplaatst 2 en 1 (Graafschap Horne); II in keel een omgewende leeuw van zilver, getongd en gekroond van goud (geslacht de Keverberg). Het schild vastgehouden door de daarachter geplaatste figuur van de H.Aldegondis, gekleed in een kloosterhabijt van zilver; met mantel van sabel, houdende in de rechterhand een geopend boek van zilver en in de linker, die op het schild rust, een abbatialen staf van goud; het hoofd omgeven door een goudn aureool, gelaat en handen van natuurlijke kleur, staande op een golvend water van azuur, boven haar hoofd een duif met uitgespreide vleugels van zilver, gebekt en geklauwd van keel, met een gouden aureool om het hoofd."
Oorsprong/verklaring
Buggenum is bekend sinds 1219 en werd in 1275 een eigen schepenbank. Tussen 1324 en 1679 viel de jurisdictie echter aan Haelen. Buggenum vormde een onderdeel van het graafschap Horne. In 1679 werd de heerlijkheid opnieuw afgescheiden en kwam onder Bergh, in 1768 onder de Horion. De kerk was gewijd aan St.Aldegonde.
De hoorns werden omschreven als jachthoorns, terwijl het gewone hoorns dienden te zijn (zie Horn). Evenals in Haelen was ook hier het wapen de Keverberg verkeerd weergegeven, de leeuw is namelijk getongd van keel en dubbelstaartig. De familie de Keverberg had de heerlijke rechten van Buggenum in de jaren 1768-69 en 1782-95.
Het oudere zegel van de schepenbank vertoonde St. Aldegondis met voor zich het wapen Horn. Het zegel werd pas in 1703 vervaardigd en het geslacht Horn was toen al meer dan 160 jaar uit het gebied verdwenen. Het wapen werd dus duidelijk als stamwapen beschouwd. De eerste Vrouwe van Buggenum was Douariere Gravinne van den Bergh, geboren van Spaur, vrouwe van Ghoor, Meijel, Pol en Panheel.
Hierna verwisselde de heerlijkheid veelvuldig van eigenaar tot het in 1768 verkocht werd door Charles graaf van Horion aan Charles baron de Keverberg.
Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930 |
Contact and Support
Partners:
Your logo here ?
Contact us
© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink
Index of the site
Literatuur : Jeukendrup, 1980; Hanssen, 1994; Eversen en Meulleneers, 1900