Scharendijke
SCHARENDIJKE
Provincie : Zeeland
Gemeente : Schouwen-Duiveland
Het volgende dorpswapen is bekend :
Oorsprong/verklaring
Het wapen is door de gemeenteraad vastgesteld op 29 maart 2011.
Het dorp Scharendijke ontstond in de viiftiende eeuw aan een 'schaardijk', een dijk aan een vloedgeul zonder slikken ervoor. Aanvankelijk was Scharendijke slechts een buurtschap. Pas rond 1900 ontwikkelde dit zich tot een echt dorp toen hier een haventje, Kloosternol geheten, werd aangelegd.
Scharendijke lag oorspronkelijk in de (voormalige) gemeente Elkerzee, maar de haven Kloosternol lag in de noordwesthoek van de (voormalige) gemeente Duivendijke. Gekozen is om de geschiedenis van Scharendijke in eigen figuren vast te leggen, en daarbij te streven naar toepassing van de kleuren van de wapens en vlaggen van Middenschouwen, Duivendijke en Elkerzee.
Scharendijke was een haven voor meekrap. Deze grondstof heeft een rode kleur. Dit wordt gesymboliseert door het anker en het rode veld. Het anker is wit zodat tevens de kleuren van Duivendijke terugkeren.
De gele punt is de Schaardijk. Het geel staat daarbij voor zandige, of stevige grond.
De klok van de kerk kwam uit het voormalig klooster Bethlehem, dat gelegen was in de parochie Elkerzee. Klokken zijn van brons en daarom kwam het goed van pas om de vijfde kleur, groen, uit het wapen van Middenschouwen mee te geven aan de klok.
Die watergeul en haven zijn verbeeld door golven van zilver. Gekozen is voor twee golvende blauwe dwarsbalken op wit om zo het wapen van Elkerzee te verbeelden.
Literatuur: Informatie van Hans van Heijingen
Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek
Portaal Nederlandse heraldiek |
Onderdeel van: Heraldry of the World |
Nederlandse heraldiek:
Overzeese heraldiek:
|
Nederlandse heraldische verzamelobjecten
|
Contact and Support
Partners:
Your logo here ?
Contact us
© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink
Index of the site