Kapelle
Country: Netherlands Province: Zeeland Additions:
|
Dutch |
|
English | blazon wanted |
Oorsprong/verklaring
Het wapen is officieel verleend op 15 juli 1818 en gewijzigd op 25 januari 1950 en 8 mei 1970.
De kerk is sprekend voor Kapelle, de oorsprong van het getal 14 is echter onbekend. Dit wapen werd al in de 17e eeuw als heerlijkheidswapen gevoerd.
De keper met de sterren is het oude wapen van de heerlijkheid Biezelinge, dat zelf nooit een eigen gemeente is geweest.
De overige kwartieren zijn gelijk aan de wapens van de opgeheven gemeenten Eversdijk (everzwijn), Schore (kepers met barensteel) en Wemeldinge (kruis).
In het archief van de Hoge Raad van Adel bestaat een uitgebreide correspondentie over het wapen van Kapelle. Bij de aanvraag van het wapen van 7 maart 1815 wordt vermeld dat het wapen van Kapelle een kerk is en van Biezelinge een keper, zoals op de wapenkaart in de Cronijk van Zeeland. Verder wordt er melding gemaakt van een zegel met een gevierendeeld wapen namelijk I en IV Kapelle, II en III y6Maalstede (wapen een St. Andrieskruis, waarover een dwarsbalk, zie Baarsdorp), samen met het wapen van de Heer Pieter Tuyl van Serooskerke, heer van Kapelle en Biezelinge rond 1600 (wapen : drie brakkenkoppen, geplaatst 2 en 1, zie Serooskerke (Schouwen)). Aangezien het slot Maalstede niet meer bestond en de familie Tuyl niets meer met de gemeente te maken had, werd het wapen als gevierendeeld schild Kapelle en Biezelinge aangevraagd.
Het wapen werd vervolgens door de Hoge Raad van Adel vastgesteld als alleen Kapelle, bovendien werd het wapen van Kapelle Duiveland toegekend. De gemeente stuurde vervolgens op 13/8/1817, 17/9/1817 en 15/12/1817 brieven waarin met verontwaardiging werd gesproken dat de gemeente nog geen wijziging van het wapen had ontvangen. Na een bevestiging van een mondelinge afspraak (brief 10/6/1818) werd uiteindelijk een nieuwe tekening ingezonden. Deze tekening werd uiteindelijk officieel verleend als wapen voor Kapelle (Beveland), waarna de gemeente in haar laatste brief van 5 augustus 1818 weigert om nogmaals de leges te betalen, aangezien die al voor het foute wapen betaald waren.
Afbeeldingen
Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Literatuur: Smallegange, 1696; Van den Bergh, 1878; Archief Hoge Raad van Adel , Schutte, 1976
Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek
Portaal Nederlandse heraldiek |
Onderdeel van: Heraldry of the World |
Nederlandse heraldiek:
Overzeese heraldiek:
|
Nederlandse heraldische verzamelobjecten
|
Contact and Support
Partners:
Your logo here ?
Contact us
© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink
Index of the site