Moorslede

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search

MOORSLEDE

Province : West-Vlaanderen
Additions : 1977 Dadizele

Wapen van Moorslede/Coat of arms (crest) of Moorslede

Official blazon

  • (1968) Van zilver met een kruis van azuur; het schild getopt met een kroon met dertien parels, waarvan drie verheven, en gehouden door twee omziende leeuwen van goud, gewapend en getongd van keel, houdend elk een banier, die van rechts met het wapen van het schild, die van links van sinopel met tien aaneengesloten en aanstotende ruiten van zilver, 3, 3, 3, en 1, wat Dadizele is.
  • (1978) Van zilver met een kruis van azuur, het schild getopt met een kroon van dertien parels en gehouden door twee omziende leeuwen van goud, gewapend en getongd van keel, houden elk een banier, die van rechts met het wapen van het schild, die van links met het wapen van Dadizele, te weten van sinopel met tien aaneengesloten en aanstotende ruiten, 3, 3, 3, en 1 geplaatst.
  • (1995) In zilver een kruis van lazuur. Het schild getopt met een kroon van dertien parels waarvan drie verheven en gehouden door twee omziende leeuwen van goud, geklauwd en getongd van keel, houdende elk een banier, rechts: het wapen van het schild, links: in sinopel tien aaneengesloten en aanstotende ruiten van zilver, 3,3,3, en 1 geplaatst.

Origin/meaning

The arms were granted on February 12, 1968 and confirmed on June 21, 1978 and April 4, 1995.

The arms were re-granted after the merger with Dadizele and in 1995 the official image and blazon were changed, but the composition as such has never changed.

The arms show the arms of the De Croix family, Lords of Moorslede and Dadizele since 1693. The arms of the family were also used by the local council and parish during the whole 18th century, as can seen from a seal dating from 1715.

The cross (croix) is a canting element. The left banner shows the arms of the Dadizele estate.

Image gallery

Literature: Informatie van Dirk Hillebrandt


Belgium heraldry portalThis page is part of the
Belgium.jpg
Belgium heraldry portal


Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Civic heraldry:  • Total pages in the Belgium section : 4,853
  • of which images : 3,617

Other heraldry:


Contact and Support

Partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site