Vleutense Wetering

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


VLEUTENSE WETERING

Provincie  : Utrecht
Opheffing  : 1980 Leidse Rijn (1994 Stichtse Rijnlanden)
Toevoegingen  : 1959 De Lage Weide, Haarrijn, Harmelerwaard, Vleuten

I : 20 april 1959
"Doorsneden : 1 Gedeeld: a. gekwartileerd van zilver en sabel; over alles heen een halve leeuw van keel, getongd en genageld van azuur; b. in keel drie ruiten van zilver, staande 2 en 1; II in sinopel een Romeinse helm van goud, van voren gezien, in de bovenhoek vergezeld van een penning van hetzelfde. Over alles heen een versmalde golvende dwarsbalk van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen. "

Wapen van het waterschap


Oorsprong/verklaring

De golvende dwarsbalk is de Vleutense Wetering, de naamgever van het waterschap.De bovenste helft is afgeleid van het wapen van Vleuten (leeuw) en het wapen van Haarzuilens (ruiten). De zwart-witte achtergrond van de Vleutense leeuw geeft aan dat het waterschap is ontstaan door grote ruilverkavelingen.

Het gebied was zowel in de Romeinse tijd als in de middeleeuwen grensland. De Romeinen hadden langs de Rijn, die toen bij Katwijk in zee viel, op vele plaatsen versterkingen o.a. blij Vleuten-de Meern. Het gebied ten zuiden van de rivier behoorde tot het Romeinse rijk, dat ten noorden ervan werd bewoond door Germaanse stammen die niet door deRomeinen onderworpen waren en waartegen herhaaldelijkgewapenderhand werd opgetreden.

Het onderste deel geeft de Romeinse bezetting in het zuidelijk deel van het waterschap weer met een helm en twee penningen, omdat de Romeinen hier de geldhandel introduceerden. De onderste schildhelft werd groen gekleurd omdat bijna alle land ten zuiden van de Leidse Rijn weiland is.


Literatuur: Bontekoe, 1960.


Portaal Nederlandse OverheidswapensPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 13,380
  • Totaal aantal afbeeldingen: 10,097

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site