Holsbeek

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search

HOLSBEEK

Province : Vlaams-Brabant
Additions: 1977 Kortrijk-Dutsel, Nieuwrode, Sint Pieters Rode

Wapen van Holsbeek/Coat of arms (crest) of Holsbeek

Official blazon

  • (1924) In lazuur eene Madonna het kindje Jesus op haren linkerarm dragende, [in de rechterhand] ene schepter overtopt met eene zespuntige en stralende ster in de rechterhand houdende en aan weerskanten omgeven van een kruisje, het alles van goud.
  • (1988) Gevierendeeld 1. in lazuur een gekroonde Onze-Lieve-Vrouw dragend op de linkerarm het Kind Jezus en houdend in de rechterhand een scepter getopt met een zespuntige stralende ster, en begeleid van twee kruisjes, het geheel van goud 2. in keel een Sint-Pieter houdend in de rechterhand een sleutel en in de linkerhand een boek, en begeleid links van een bisschopsstaf, het geheel van goud 3. in keel drie lelies met afgesneden voet van goud 4. in lazuur een Sint-Maarten te paard, het geheel van goud, vergezeld in de linkerbovenhoek van een schildje van sinopel met drie maliën van zilver en een schildhoofd van goud beladen met drie palen van keel.

Origin/meaning

The new arms were granted on March 1, 1988 after the merger with the other municipalities.

The first quarter shows the old arms of Holsbeek, the third the old arms of Nieuwrode. The second and fourth quarter represent Kortrijk-Dutsel (St. Martin, the patron saint of the village) and Sint Pieters Rode (St. Peter, the patron saint of the village).

The previous arms were granted on November 22, 1924.

Holsbeek.jpg

The arms are based on the oldest known seal of the village of Holsbeek, dating from 1351. The seal already showed St. Mary flanked by two crosses. St. Mary is the patron saint of the village. No other seals or images for the village are known.

Wapen van/Blason de Holsbeek

The arms in the Koffie Hag/Café Hag albums +/- 1930
Wapen van/Blason de Holsbeek

The arms on a police badge (source)Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site

Literature: Servais, 1955, new image provided by Rudy Vanhorenbeeck, Belgium.