Lopik

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Lopik/Arms (crest) of Lopik
LOPIK

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Utrecht
Utrechtp.jpgAdditions:

Loading map...
Official blazon
Dutch
  • (1818) Van lazuur een keizerskroon gevoerd van keel.
  • (1948) Gevierendeeld : I in blauw een keizerskroon, gevoerd van rood, II in goud een leeuw van rood, getongd en genageld van blauw, vergezeld van een barensteel van hetzelfde, III geschuind van zilver en rood, IV gedwarsbalkt van 6 stukken van vair en rood.
  • (1990) In goud een schuinbalk geschaakt van keel en zilver, gaande over een dwarsbalk van sabel; in een hartschild van azuur een keizerskroon van goud, gevoerd en met een muts van keel.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 11 september 1818, gewijzigd op 18 oktober 1948 en opnieuw op 25 juni 1990.

Het oorspronkelijke wapen met de keizerskroon in het wapen van het kapittel van St.Marie uit Utrecht. Dit kapittel had de heerlijkheid Lopik in bezit.

Na de samenvoeging met Jaarsveld en Willige Langerak is het tweede wapen ontworpen.
In het eerste kwartier is het wapen van Lopik weer opgenomen; in het tweede kwartier is het wapen van Brederode opgenomen, in het derde kwartier het wapen van Utrecht, beide afkomstig van het wapen van Willige Langerak; in het vierde kwartier tenslotte is het wapen opgenomen van Margriet Uten Goye, in 1322 beleend met Jaarsveld.

Het derde wapen is een combinatie van het oorspronkelijke wapen van Lopik als hartschild in het wapen van Benschop. Dit wapen is afgeleid van de IJsselsteinse tak van het geslacht Van Amstel en werd in iets andere versie ook gevoerd door de gemeenten Noord Polsbroek en Polsbroek.

Na de samenvoeging vroeg de gemeente op 23 juni 1947 een nieuw wapen aan, met drie kwartieren voor de drie opgeheven gemeenten en een vierde kwartier met een landschapje. De eerste drie kwartieren waren identiek aan het later verleende wapen, het vierde vertoonde een golvende zilveren schuinbalk in een groen veld, vergezeld van drie gouden bomen aan de bovenkant van de balk. Het geheel stelde de Lek voor, stromend door de velden. De drie bomen stonden voor de drie voormalige gemeenten. De Hoge Raad van Adel verving uiteindelijk het vierde kwartier voor het meer historisch juiste wapen van Jaarsveld.

Afbeeldingen

Literatuur: Sierksma, 1962; Bronnenboek Hoge Raad van Adel 1947/50


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.542
  • Waarvan afbeeldingen: 13.279

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site