Smilde

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Smilde/Arms (crest) of Smilde
SMILDE

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Drenthe
Drenthe.jpgIncorporated into:

Loading map...
Official blazon
Dutch Gedwarsbalkt van 8 stukken van zilver en keel, en een golvend doorsneden vrijkwartier : I in zilver een omziende vliegende adelaar van sabel, II golvend gedwarsbalkt van azuur en zilver van 5 stukken. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 3 augustus 1948.

Smilde is een typische veenkolonie. Het veen werd op de gebruikelijke manier afgegraven; eerst werd er een kanaal gegraven, waarop vele zijkanalen uitkwamen, gebruikt voor de afvoer van de turf. Dit systeem van kanalen wordt in het wapen weergegeven door de horizontale banen. Langs het kanaal ontstond in 1625 een dorp met de naam Hoogersmilde. Enige jaren later richtte Adriaan Pauw, raadspensionaris van Holland en West-Friesland zich tot de Staten van Drenthe met het verzoek om in de Smilder Venen een heerlijkheid te mogen stichten. Op 19 februari 1633 wordt hij beleend met de heerlijkheid Hoogersmilde.

De heerlijkheid kreeg ook een wapen, namelijk een adelaar boven een golvende zee. Waar de adelaar vandaan komt is niet bekend. Wel voerde Adriaan Pauw het wapen als een van de kwartieren in zijn eigen wapen. In het wapen van Smilde is het water weergegeven door golvende dwarsbalken van azuur en zilver en n eit in de kleuren van de heerlijkheid.

In de Koffie Hag albums wordt een geheel ander wapen voor Smilde gegeven. De achtergrond van dit wapen is niet bekend.

Afbeeldingen

English summary : Smilde was founded along the canals that were dug to drain the marshes and harvest the peat. This has resulted in a landscape with many parallel canals, which is symbolised in the arms. The free quarter shows part of the arms of Adriaan Pauw, who initiated the draining of the area in 1633.

The lower image shows the arms mentioned in the Coffee Hag albums] in the 1920s. The origin and meaning of these arms is unknown, the arms have never been granted.

Literatuur: Bontekoe, 1951a; wapen van Hoogersmilde verkregen via het Drents Heraldisch College.


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.541
  • Waarvan afbeeldingen: 13.279

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site