Meeden

From Heraldry of the World
Revision as of 13:03, 22 September 2018 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replacement - "50 px|Link=Netherlands[[Category:Nederlandse" to "[[Category:Nederlandse")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

MEEDEN

Provincie : Groningen
Opheffing : 1990 Oosterbroek (1992 Menterwolde (2018 Midden Groningen))
Toevoegingen : -

I : 15 januari 1951
"Doorsneden : I in sinopel een gaande gouden leeuw, getongd en genageld van keel, II in goud een uitgerukte boom van sinopel met 3 vruchten van keel, in de top vergezeld van 2 toegewende staande vogels van zilver, gebekt en gepoot van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Wapen van Meeden

Oorsprong/verklaring

De leeuw en de boom zijn veel voorkomende symbolen op oude boerderijen in de gemeente. De leeuw is het teken van een eigengeërfde boer, de boom is een levensboom en is waarschijnlijk ingevoerd door de kloosters, die hier de ontginningen zijn begonnen. Ook veel invloedrijke families gebruikten een leeuw in hun wapen.

De kleuren van het veld slaan op de kleigrond (groen) in het noorden van de gemeente en de zandgrond in het zuiden. Ook was vooral het land in het noorden in hand van de boeren, en ten zuiden van de Oude Weg in hand van het klooster. De leeuw werd daarom in de bovenste helft geplaatst.

Meeden had geen historisch wapen, alleen een oud 19e eeuws stempel met een heilige of bisschop. Aangezien niet bekend was welke heilige was afgebeeld, is geen attribuut opgenomen in het nieuwe wapen.

Wapen van Meeden

Poststempel 1985

Follow us on
Facebook.jpg

Mail.png
Contact us
Support the site:
Donate.jpg

Click on the image to see how to support the site !

Literatuur : Sierksma, 1962