Midden Groningen

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


MIDDEN GRONINGEN

Provincie  : Groningen
Opheffing  : -
Toevoegingen : 2018 Hoogezand-Sappemeer (1949 Hoogezand (1821 Windeweer), Sappemeer, 1969 Noorddijk (ged)), Menterwolde (1991 Oosterbroek (naamswijziging) (1965 Noordbroek, Zuidbroek (Gr), 1990 Meeden, Muntendam)), Slochteren (1821 Harkstede, 1826 Siddeburen)

I : 22 mei 2017
"Zwaluwstaartvormig doorsneden; I Gedeeld; 1 In keel twee dwarsbalken van zilver met over alles heen een zittende zeedraak van sabel; 2 In sinopel een tandwiel met vier spaken van goud; II In zilver een uitgerukte el-zenstruik van sabel gebladerd van sinopel en bevrucht van sabel, op de takken waarvan twee toegewende vogels van sabel zitten. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren."

Wapen van Midden Groningen

Oorsprong/verklaring

Het wapen is samengesteld uit elementen van de wapens van de opgeheven gemeenten; de draak van Slochteren, het wiel en de doorsnijdingslijn van Hoogezand-Sappemeer en de boom van Menterwolde. Ook de vijfbladige kroon is overgenomen van Slochteren.

Het eerste ontwerp was net iets anders; met voor Hoogezand-Sappemeer een gouden rad in rood, en met een gewone delingslijn van het schild. De kleur van het veld was gewijzigd, omdat groen de kleur was van het wapen van Sappemeer en vanwege het contrast.

De delingslijngeeft de hechte samenwerking weer tussen de voormalige gemeenten en verdiende daarom voor de Hoge Raad van Adel de voorkeur..


Ontwerp wapen van Midden Groningen


Literatuur: Spreen Brouwer (2018); Jaarverslag Hoge Raad van Adel, 2017


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16,253
  • Waarvan afbeeldingen: 12,994

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site