Ameide

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Ameide/Arms (crest) of Ameide
AMEIDE

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Utrecht
Utrechtp.jpg

(tot 2019 Zuid Holland)

Incorporated into:

Loading map...
Official blazon
Dutch Van lazuur beladen met een pal en verzeld van 2 smallere, alles van goud. (NB : de gemeente voert boven het schild een helm, zonder helmkleden, met een helmteken bestaande uit 2 aan de polsen geboeide en geharnaste armen)
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 24 juli 1816.

De oorsprong van het wapen is niet bekend, hoewel Sierksma een sprekende verklaring probeert te geven door te stellen dat een (h)ameide een hekwerk of afrastering is.

In een brief van de burgemeester van 4-4-1815 wordt het wapen afgebeeld op een zegelstempel, inclusief de helm met helmteken. De kleuren werden niet gegeven en dus werd het wapen in rijkskleuren verleend. De kleuren van het wapen waren oorspronkelijk rood met drie zilveren palen. In deze vorm wordt het afgebeeld op de bodebus van Ameide, die uit de vroege 17e eeuw stamt.

Van Ameide zijn 3 zegels bekend, het eerste uit 1527 vertoont een tempel met 4 zuilen. In 1608 verschijnt een schild beladen met 2 palen, gedekt door een gesloten helm en met het helmteken. Randschrift Dit is het poortsegel van der Amyde. Een identiek zegel zonder randschrift uit deze tijd is ook nog bekend.

De oorsprong van het wapen kan gezocht worden in het wapen van de Heren van Goor. Ameide is waarschijnlijk gesticht door de Heren of Graven van Goor.

Afbeeldingen

Literatuur: archief Hoge Raad van Adel ; vdBergh, 1878; Sierksma, 1968; Agterberg, 1990; De Groot 'Nieuwe gezichtspunten aangaande de oorsprong van het geslacht de Vos van Steenwijk', in de Nederlandse Leeuw, IV (1937), 385


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.900
  • Waarvan afbeeldingen: 14.326

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site