Groede

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Groede/Arms (crest) of Groede
GROEDE

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Zeeland
Zeelandp.jpgIncorporated into:

Loading map...
Official blazon
Dutch In zilver een schuinbalk van azuur. Het schild gedekt met een bloeiende distel van sinopel en vastgehouden rechts door een wildeman, omgord met eikenloof, steunende met de rechterhand op een knots, en links door een gesluierde Vrouwe Justitia, dragend in de rechterhand een opgeheven zwaard en in de linker de weegschaal, het geheel geplaatst op een grasgrond, alles van natuurlijk kleur.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 31 juli 1817.

Het is de volledige afbeelding van het Vrije van Sluis. Bij de aanvraag van het wapen op 20 maart 1815 werd als reden aangegeven om het hele wapen van het Vrije van Sluis aan te vragen, dat Groede het aanzienlijkste dorp was in het Vrije, misschien zelfs wel in heel Staats Vlaanderen. Verder wordt een beknopte geschiendenis van het Vrije gegeven.

Dit Vrije van Sluis was oorspronkelijk een van de 3 Vrijen van Brugge en heette ook wel het Oost Vrije. In 1583 werd het door Parma van de Unie van Utrecht losgescheurd, maar in 1604 door prins Maurits veroverd en in ere hersteld. Het oude Vrije van Sluis was een college met bestuurlijke en rechtsprekende bevoegdheden en het strekte zich uit over het grootste gedeelte van West Zeeuws Vlaanderen, met uitzondering van Biervliet.

Het college voerde als wapen een blauwe schuinbalk op een zilveren veld, met het schild gedekt door een distel en gehouden door een wildeman ter rechterzijde en een beeld der Gerechtigheid ter linkerzijde. Waar de schuinbalk vandaan komt is niet bekend, het zou de Schelde of het Zwin voor kunnen stellen. Het wapen is een variant op het wapen van het Brugse Vrije.

Van de opgeheven gemeenten voerden Cadzand, Groede, Schoondijke, Retranchement en Zuidzande de schuinbalk evenals Sint Kruis, dat echter bij Aardenburg werd gevoegd, en Heille dat bij Sluis werd gevoegd. De heerlijkheden Breskens en Nieuwvliet hoorden wel bij het Vrije, maar voerden eigen wapens. Vanaf 1970 voerde ook Oostburg de schuinbalk, evenals Sluis sinds 2003.

Volgens Sierksma was de schuinbalk het wapen van de familie van Negelles, die het Vrije in leen hadden van de graaf van Vlaanderen.

Afbeeldingen

Literatuur: Archief Hoge Raad van Adel


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 17.085
  • Waarvan afbeeldingen: 14.511

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site