VOTING FOR THE HERALDRY TOP 100's 2023 IS NOW OPEN ! Vote here

Horn (Limburg)

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


HORN

Provincie  : Limburg
Opheffing  : 1991 Haelen (2007 Leudal)
Toevoegingen : -

I : 23 oktober 1896
"In goud 3 posthoorns van keel, met zilveren beslag."

II : 11 juni 1964
"In goud 3 jachthoorns van keel, beslagen, geopend en gemond van zilver, geplaatst 2 en 1. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Arms (crest) of Horn (Limburg)


Oorsprong/verklaring

De hoorns in het wapen verwijzen naar het geslachtswapen van de heren, later graven van Horn (ook wel als Hoorne, Horne, Hoerne etc aangeduid). De familie van Horn is al sinds 1102 bekend. Het stamgebied van den familie was Horn en de omliggende plaatsen, zoals Haelen. Verder bezaten leden van het geslacht grote gebieden in het huidige Limburg en Noord-Brabant, Belgisch Limburg en Noord Frankrijk (zie oa de wapens van Haelen, Loon op Zand, Eindhoven, Wessem, Neer, Beegden, Hunsel, Weert, Budel, Leende, Heeze, Waalre en Zesgehuchten in Nederland, Aumerval, Achiet-le-Grand, Lestrem, Auchy-au-Bois, Floringhem en Sains-lès-Pernes in Frankrijk en Beveren en Krombeke in Belgie).

De graaf van Horn had ook zitting in de Duitse Landdag als vertegenwoordiger van een zelfstandig vorstendommetje en sommige waren ook hoofd valkenier der Nederlanden. Na de onthoofding van Philips de Montmorency, graaf van Horn in 1568 kwam het oorspronkelijke stamgebied in handen van de bisschop van Luik, de graaf van Loon. Tot de Franse tijd bleef het gebied in handen van Luik.

Het geslacht voerde als wapen 3 hoorns, gewone koehoorns. Het wapen was sprekend, aangezien de naam van de plaats Horn duidt op een verhoogde ligging. Latere veranderingen in het wapen tot post- of jachthoorns hadden geen historische achtergrond. Banden met het postwezen heeft de familie nooit gehad. De jachthoorns werden verklaard door een titel opperjachtmeester van het Duitse Rijk, maar de familie heeft deze titel zelf nooit gevoerd. In de loop der tijden is het wapen her en der afgebeeld met allerlei soorten hoorns, maar historisch gezien zijn de jachthoorns het meest gebruikt.

De schepenbank Horn, in 1679 ontstaan heeft nooit een eigen zegel gehad. Het gebruikte het zegel van haar rechtsvoorganger, de schepenbank Haelen (zie aldaar). Pas in 1896 verschenen de hoorns weer als wapen van Horn.

Wapen van Horn (Limburg)/Coat of arms (crest) of Horn (Limburg)

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Horn (Limburg)/Coat of arms (crest) of Horn (Limburg)

Poststempel 1972
Wapen van Horn (Limburg)/Coat of arms (crest) of Horn (Limburg)

Poststempel 1985


Literatuur: Hanssen, 1994; Eversen, 1897


Portaal Nederlandse OverheidswapensPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 15,960
  • Totaal aantal afbeeldingen: 0

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site