VOTING FOR THE HERALDRY TOP 100's 2023 IS NOW OPEN ! Vote here

Merelbeke

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Merelbeke/Arms (crest) of Merelbeke
MERELBEKE

Country : Belgium
Belgium.jpgProvince :
Oost-Vlaanderen
Oostvlaanderen.jpgAdditions:

Loading map...
Official blazon
Dutch
  • (1923) Van sabel met eene gewelfde en gekanteelde eenbogige brug van zilver gemetseld van het veld, uitgaande van de zijden van het schild en komende uit een water van lazuur geschaduwd van zilver; schildhouder: een krijger met het aangezicht in vleeschkleur in volle wapenrusting van zilver houdende in de linkerhand eene banier van goud met een leeuw van sabel.
  • (1980) In goud een leeuw van sabel, geklauwd en getongd van keel, en een uitgeschulpt omboordsel van keel. Het schild gehouden door een zittende aanziende leeuw van sabel, houdend in de rechterklauw een banier, gevierendeeld 1. en 4. in lazuur drie zespuntige sterren van goud 2. en 3. in lazuur een omgewende leeuw van goud getongd van keel, een linkerschuinbalk van keel over alles heen, beladen boven met een komeet van goud en onder met een drietoppige rots van hetzelfde; hartschild: in goud een omgewende leeuw van sabel, geklauwd en getongd van keel, en een uitgeschulpt omboordsel van sabel.
  • (1991) In goud een leeuw van sabel, geklauwd en getongd van keel, en een uitgeschulpt omboordsel van keel. Het schild gehouden door een zittende aanziende leeuw van sabel, houdend in de rechterklauw een banier, gevierendeeld 1. en 4. in lazuur drie zespuntige sterren van goud 2. en 3. in lazuur een omgewende leeuw van goud getongd van keel, een linkerschuinbalk van keel over alles heen, beladen boven met een komeet van goud en onder met een drietoppige rots van hetzelfde; hartschild: in goud een omgewende leeuw van sabel, geklauwd en getongd van keel, en een uitgeschulpt omboordsel van sabel.
English blazon wanted

Origin/meaning

The arms were granted on July 21, 1923, changed on March 26, 1980 and slightly changed on June 11, 1991.

The first arms were granted in 1923. The arms show a bridge over a canting stream (Beek) and have been used for quite some time before. The knight supporter holds a banner with the lion of Flanders and/or the Marquisate or Rode (without bordure).

After the mergers in 1964/1977 the municipality adopted new arms, based on the arms of the former municipality Schelderode. These arms are based on the old seal of the Marquisate of Rode, known since 1717. See Schelderode for its meaning.

As the whole new municipality was part of the Marquisate of Rode, it was considered more logical arms for the new municipality as compared to the old arms of Merelbeke. The only change with the Schelderode arms was the colour of the bordure, which was corrected to the historical red. The arms of the Marquisate were also used by the former Bottelare municipality.

In 1991 some small changes were made to correct the image (the bordure on the flag for example), but no changes were made in the blazoning.

Image gallery

Literature: Servais, 1955; Viane-Wouters and Warlop, 2002; Images from the Merelbke municipality (http://www.merelbeke.gov.be)


Belgium heraldry portalThis page is part of the
Belgium.jpg
Belgium heraldry portal


Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Civic heraldry:  • Total pages in the Belgium section : 5,945
  • of which images : 4,745

Other heraldry:


Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site