Meteren

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


METEREN

Provincie : Gelderland
Gemeente : Geldermalsen

Het volgende dorpswapen is bekend :
" In azuur een lelie van zilver. "

Wapen van Meteren/Coat of arms (crest) of Meteren

Oorsprong/verklaring

De oorsprong van het wapen is niet geheel duidelijk. Ook de huidige kleuren zijn niet historisch geheel zeker. De meest waarschijnlijke verklaring is dat het wapen afgeleid is van het wapen van Van Eyll. In het begin van de 15e eeuw stierf Johanna van Kuyk, Vrouwe van Cuijk, Grave, Est en Meteren kinderloos. De bezittingen in Meteren gingen over op aan haar zuster Elisabeth, die gehuwd was met Jan van Tiel (ook wel Jan van Eyll of Jan van Meteren genaamd). Hun nakomelingen hadden de heerlijkheid Meteren in bezit van 1450-1694.

Het wapen Van Eyll in in azuur een lelie van goud. Voor Meteren komen verder voor in zilver een lelie van keel, of in azuur een lelie van goud. Wanneer en waarom de lelie later van zilver is geworden is niet bekend.<a name=engels>

The origin of the arms of Meteren is not clear. It is thought that the arms are derived from tha arms of the Van Eyll family. The domain Meteren was owned by Johanna van Kuyk (who also owned some other villages), who died early 15th century. Her successor was her sister Elisabeth, who was married to Jan van Eyll. His family owned the village until 1694.

The arms of Van Eyll are azure, a fleur-de-lis or. Besides the present colours some historical sources showed other colours. It is not known when the colours were changed in blue and white.


Literatuur: Informatie gemeente Geldermalsen


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16,253
  • Waarvan afbeeldingen: 12,994

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site