Opmeer

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Opmeer/Arms (crest) of Opmeer

Het wapen van 1817
Wapen van Opmeer/Arms (crest) of Opmeer

Het wapen van 1961
Wapen van Opmeer/Arms (crest) of Opmeer

Het wapen van 1980
OPMEER

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Noord Holland
Noordholland.jpgAdditions:

Loading map...
Official blazon
Dutch
  • (1817) Van lazuur, beladen met een dorren boom, ter wederzijde verzeld van een staande leeuw op een terras, alles van goud.
  • (1961) Gevierendeeld : I en IV in zilver een klimmende leeuw van keel, II en III in azuur een dorre boom van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen en ter wederzijde gehouden door een leeuw van goud.
  • (1980) Gevierendeeld : I in zilver een leeuw van keel, II in azuur een korenschoof van goud, III in azuur een uitgerukte lindeboom van zilver, IV in goud een leeuw met afgehouwen kop van keel, met neerhangende tong, getongd en genageld van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels en gehouden rechts door een adelaar van zilver, gebekt, getongd en gepoot van keel en links door een leeuw van goud, getongd en genageld van keel.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 22 oktober 1817 en gewijzigd op 7 augustus 1961 en 1 april 1980.

Het oude wapen met de boom en de leeuwen is een typisch West Fries wapensymbool, vergelijk oa Wognum en Sijbekarspel. Het kwam, in andere kleuren, al voor in het 18e eeuwse manuscript Beelaerts van Blokland. De leeuwen zijn rechts van goud en links van sabel, terwijl de boom van groen is. Waarschijnlijk zijn de kleuren gewijzigd in de rijkskleuren in 1817.

In het tweede wapen zijn de leeuwen van Spanbroek met Opmeer verenigd. Het ontwerp voor dit wapen was aanmerkelijk uitgebreider. Ten eerste zou de kroon een stedenkroon (muurkroon) moeten worden, als herinnering aan het feit dat Opmeer en Spanbroek in 1414 stadsrechten hebben gekregen. Ten tweede zou de linkerleeuw een zilveren zwaard met gouden gevest moeten dragen, en de rechter een gouden sleutel. De attributen zouden de oude parochieheiligen St. Petrus en St. Paulus voorstellen. Beide leeuwen zouden de leeuwen van Opmeer weergeven, de leeuw op het wapen en de boom zouden Spanbroek symboliseren. Tevens vroeg de gemeente ook nog het devies Opmeer OPtiME ERigar op het gemeentelijke stempel voeren. De spreuk betekent Ik zal zeer wel van de grond komen, waarbij de hoofdletters de plaatsnaam vormen. De Hoge Raad van Adel ging niet akkoord met dit wapen, met name de stedenkroon (ongebruikelijk in Nederland) en de attributen werden teveel van het goede. Het uiteindelijke wapen was het resultaat.

In het derde wapen staan de kwartieren voor Spanbroek, Aartswoud, Hoogwoud, Opmeer en het feit dat ergens tussen Hoogwoud en Opmeer op 8 januari 1256 graaf Willem II van Holland is onthoofd. Van Aartswoud was geen wapen bekend, maar in de herenbank van de kerk staat een korenschoof ingebeiteld. De boom voor Opmeer en Hoogwoud is nu beter gedefinieerd als een linde. De schildhouders zijn afkomstig van Hoogwoud en Opmeer.

Afbeeldingen

Literatuur: Bontekoe, 1980; Informatie gemeente Opmeer


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.900
  • Waarvan afbeeldingen: 14.326

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site