Meppel

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Meppel/Arms (crest) of Meppel

Het wapen van 1819 en 1955
Wapen van Meppel/Arms (crest) of Meppel

Het wapen van 1998
MEPPEL

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Drenthe
Drenthe.jpgAdditions:

Loading map...


Official blazon
Dutch
  • (1819) Van zilver, van boven beladen met 3 onder elkander liggende verkorte dwarsbalken, hameijden genoemd, en onder in het schild drie klaverbladen in hunne natuurlijke kleur, geplaatst 2 en 1. Het schild gedekt door een gouden kroon.
  • (1955) In zilver 3 liggende turven in natuurlijke kleur, boven elkaar, en daar beneden 3 klaverbladeren van sinopel, geplaatst 2 en 1. Het schild gedekt met een gouden kroon van 5 bladeren
  • (1998) In zilver boven drie blokjes van sabel en beneden drie klaverbladen van sinopel; op een schildzoom van keel tien penningen van zilver.Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 10 november 1819 en opieuw op 17 november 1955. Na de samenvoeging met Nijeveen werd het wapen gewijzigd en verleend op 23 februari 1998.

Het wapen slaat op de turfwinning en de landbouw in de gemeente, die in het begin van de vorige eeuw de belangrijkste bestaansbronnen in de gemeente waren. Na de samenvoeging met Nijeveen is de schildzoom van Nijeveen toegevoegd.

Afbeeldingen

In 1999 publiceerde A. Daae een ontwerp wat hij had gemaakt, maar wat niet was gerealiseerd:

Wapen van Meppel (ontwerp)

Dit ontwerp gaat terug tot een van de oudste rechtsvoorgangers, de havezathe en heren van Vledderinge (13e eeuw). Het door dit geslacht gevoerde wapen luidde als volgt: In zilver twee balken van keel. Door een kleurwisseling toe te passen op het Vledderingewapen van azuur in plaats van keel kan men benadrukken dat de stad aan het water haar welvaart te danken heeft. Door een geblokte schildzoom van sabel en goud toe te passen wordt de aandacht gevestigd aan de welvaart die de turfwinning te Nijeveen heeft gebracht.

English

The arms symbolise the peat extraction in the local moors, which was of great economic importance for the area for many centuries, as well as agriculture (trefoils). The second arms are identical, but slightly improved. The last arms include the bordure taken from the arms of the municipality of Nijeveen (incorporated into Meppel in 1998).

Literatuur: Schutte, 1999; Daae, 1999


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 17.085
  • Waarvan afbeeldingen: 14.511

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site