Molenlanden

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Molenlanden/Arms (crest) of Molenlanden
MOLENLANDEN

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Zuid Holland
Zuidhol2.jpgAdditions: (to see click on expand)

Loading map...
Official blazon
Dutch In zilver een verhoogde beurtelings gekanteeld dwarsbalk van keel, beneden vergezeld van een molen van keel met aan weerszijden een bundel lisdodden van sinopel met aren van sabel geplaatst op een golvend doorsneden schildvoet van sinopel en azuur met over de deellijn een versmalde golvende dwarsbalk van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 17 september 2019.

Het wapen is deels sprekend met de molen en de schildvoet (waard). De dubbel gekanteelde dwarsbalk is afgeleid van het wapen van Van Arkel en kwam voor in een groot aantal van de oude gemeentewapens in het gebied en was dus ook een belangrijk deel van het wapen van Giessenlanden. De molen kwam ook voor in het wapen van Molenwaard en de lisdodden zijn overgenomen uit het wapen van Molenwaaard en Liesveld.

De kleuren groen en blauw zijn een verwijzing naar het veenweidegebied met het vele water kenmerkend voor Molenlanden.

Als schilddekking kon Molenlanden de rijkere kroon van vijf bladeren overnemen van de voormalige gemeente Molenwaard (eerder ook gevoerd door Liesveld).

In het eerste door de Hoge raad van Adel aan de gemeente overlegde (ontwerp wordt een enkele beurtelings gekanteelde dwarsbalk (symbool voor Giessenlanden) boven vergezeld van twee molens (symbolen voor Molenwaard en Giessenlanden en UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk) en beneden van een bundel lisdodden (Liesveld en Molenwaard).

De gemeente koos voor het 2e ontwerp, maar wilde de dwarsbalk met 7 kantelen en de schildvoet blauw en groen. Bij minder kantelen worden ze gewoonlijk hoger afgebeeld en daardoor zou de balk te groot worden voor het ontwerp. Ook levert de kleurencombinatie groen en blauw nauwelijks contrat op, zodat een zilveren golvende dwarsbalk werd toegevoegd. De gemeente ging accoord met deze kleine aanpassingen.


Literatuur: Jaarverslag Hoge Raad van Adel over 2019.


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.213
  • Waarvan afbeeldingen: 12.959

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site