Werkendam

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Werkendam/Arms (crest) of Werkendam
WERKENDAM

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Noord-Brabant
Noordbrabant.jpgAdditions:

Incorporated into:

Loading map...
Official blazon
Dutch
  • (1819) Van goud, beladen met een blaauwe dwarsbalk, waarop een zilveren zalm en verzeld van 3 blaauwe eendvogels.
  • (1958) Zwaluwstaartvormig doorsneden : I van goud beladen met een dwarsbalk van azuur, waarop een zalm van zilver en vergezeld van 3 aan de poten geknotte eendvogels van azuur, II van sinopel beladen met een keper van goud en vergezeld van 3 tarweschoven van hetzelfde. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen.
  • (1978) Doorsneden: I in goud een dwarsbalk vergezeld van 3 merletten, alles van azuur, II in sinopel een keper van goud, boven vergezeld van 2 afgewende zalmen van zilver, gevind van keel, beneden van een korenschoof van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 7 april 1819, gewijzigd op 28 april 1958 en op 2 december 1978.


De oorsprong van het eigenlijke wapen van Werkendam is niet bekend. Van der Eyck (1628) noemt geen wapen voor Werkendam, alleen een schild met de letters WD (zie onder).

In 1815 vroeg de gemeente het wapen aan van de laatste Heer van Werkendam, Theodoor Jan baron Roest van Alkemade. De Hoge Raad van Adel ging daarmee niet accoord, aangezien de baron nog in leven was en het dus onmogelijk was om zijn wapen op te nemen als gemeentewapen. In het daarop ingediende ontwerp komen de eenden uit het wapen van de baron, en de zalm werd toegevoegd als een symbool voor het Land van Heusden en Altena en slaat op het belang van de visserij. En als kleuren de Rijkskleuren, niet het groen en zilver van het familiewapen.

Bij de eerste wijziging werd het wapen gedeeld met het wapen van De Werken en Sleeuwijk, de zwaluwstaartvormige verbinding duidde op de hechte band tussen de twee voormalige gemeenten.

In het laatste wapen zijn 2 van de korenschoven vervangen door de zalmen uit het wapen van Almkerk, die afkomstig zijn van het gebied van Altena. Een ouder ontwerp, dat echter niet is ingediend, liet de zalm uit de onderste schildrand komen.

Afbeeldingen

Literatuur:


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.540
  • Waarvan afbeeldingen: 13.278

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site